Назад

Представяне на книгата "Прочете ли и гърба?" от Димитър Димитров

Димитър Димитров е дългогодишен журналист в Би Би Си – Лондон, първи кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г., създател на поредицата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОЙН“

Книгата ПРОЧЕТЕ ЛИ И ГЪРБА? се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19. век до 60-те на 20. век. За разлика от други подобни публикации в нея се проследява и написаното на гърба, откъдето идва и заглавието. 

Книгата съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са вкючени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България.

Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.

Общо погледнато книгата показва една пъстра палитра на българското общество; податели и получатели са: хора от селото и от града, търговци и предприемачи, чиновници и работници, художници и духовници, лекари и адвокати, войници и офицери, бивш министър и бъдеща дипломатка, учители и преподаватели, ученици и студенти.

Има също картички, изпращани от чуждестранни посетители в България, и от чуждестранни окупатори след 1918. От последните особено интересна е картичка, изпратена от французин, който защитава българската позиция през Първата световна война, въпреки че България не е била на страната на Франция.

Книгата демонстрира, че и двете страни на картичката говорят. На лицето виждаме хора, места и събития, някои от които за първи път. А текстът на гърба – фрагменти от живота във времена на война и мир, пълни със страсти и пристрастия, с хвалби, оплаквания и очаквания – допълва представите ни за социалния живот в България.

27 ноември, сряда, от 18:30 часа, в Американския център на Столичната библиотека.

Вход свободен, заповядайте!