Назад

Стартира социалната кампания „Де е България?“ на Фондация "Българска памет"


Фондация „Българска памет“, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, стартира социалната кампания „Де е България?“, посветена на българите от историческата диаспора – тези, които са останали извън пределите на страната не по свое желание. Екипът на Фондацията ще запознае аудиторията с начина на живот и неподправената любов към България на българите от най-многобройните ни историческите диаспори – тези в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания.

„Това е една забравена България, чието малко, но горящо огънче, е способно да се превърне в пламък, ако му бъде дадена възможност да стане пълноценна част от живота на страната ни“, разказва д-р Милен Врабевски за българската историческа диаспора. Тези негови думи описват и причината, поради която преди 14 години той се заема с каузата да помогне на тези българи да се чувстват като неизменна част от нашата държава.

Най-мащабният проект в подкрепа на тази кауза е традиционният семинар, който Фондация „Българска памет“ организира всяка година под формата на образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. За 14 години семинарът вече има цели 26 издания.

Кампанията „Де е България?“ цели да се превърне в онова деликатно напомняне, че съществува и една друга България, останала завинаги извън физическите граници на нашата Родина, но запечатана вовеки в родовите спомени на българите, останали извън пределите на България. Хора, които пазят в себе си българския възрожденския дух и са горди да наричат себе си българи.

„Когато за първи път посетих България, почувствах, че си идвам вкъщи, че съм там, където трябва да бъда. Сякаш откакто съм се родил, съм бил на гости‘‘ – споделя в свой разказ за живота като част от диаспората Димитър Романов, роден в Молдова.

Екипът на Фондация "Българска памет" призовава всеки, който чувства тази тема близо до сърцето си, да напише своето послание и пожелание към братята и сестрите от историческата ни диаспора на имейл bgmf@bgmf.eu. Всички пожелания ще бъдат предадени на българските общности след края на кампанията.

Повече информация за кампанията „Де е България?“, както и много разкази на българите от диаспората, може да намерите в сайта на Фондация "Българска памет" – www.bgmf.eu.