Обратно SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE е първото от серия събития за значението на зелените градски пространства

По инициатива на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова и Фондация "Конрад Аденауер” в България, Столична община и проект “Зелена София” стартират серия от събития, посветени на ролята на зелените пространства в градската среда. Първото откриващо събитие  SOFIA URBAN GREEN ще бъде хибридно и ще се състои този петък, 3-ти декември , от 10:30 до 12:30 ч.

Семинара ще открият кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, ръководителят на Фондация “Конрад Аденауер” в България – г-н Торстен Гайслер и първият съветник на Френския посланик в България – г-жа Стефани Петибон, а експерти от Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на живота на хората.

Градските зелени пространства осигуряват достъп до възможности за отдих, увеличават стойността на имотите, стимулират местните икономики, подобряват безопасността и смекчават оттичането на дъждовните води и други заплахи за околната среда. Парковете вече са признати като мощни инструменти за градските общности и местните икономики, които правят градовете по-жизнени и устойчиви.

“Въпреки че ролята на зелените градски пространства е значителна и многостранна, тя често е подценявана. Затова, с помощта на експертите в областта, бихме искали да поставим фокуса върху тях и да търсим начини както да опазваме вече съществуващите паркове и зелени пространства, така и да ги увеличаваме” – споделя Елица Панайотова, координатор на проект “Зелена София”.

Тази година София бе финалист в конкурса за "Европейска зелена столица" за 2023 г. и зелените градски пространства са важна част от диалога как София да се превърне в още по-зелен и устойчив град и как да се повиши осведомеността на гражданите за това, какво означава “устойчивост” и “смекчаване на изменението на климата”.

Откриващото събитие ще бъде двучасов уебинар, който ще определи темите и дневния ред за предстоящата конференция URBAN GREEN, която ще се проведе през май 2022 г.

URBAN GREEN е своеобразно продължение и на двете конференции SOFAIR, реализирани през 2017 г. и 2019 г. от екипа на проект “Зелена София” и Столична община, и цели да обвърже дискусиите за двете теми, които са неразривно свързани.

Събитието на 3-ти декември ще се реализира чрез платформата ZOOM. Регистрация за събитието можете да направите тук. Програмата на уебинара можете да откриете в Facebook профила на “Зелена София” и страницата на събитието.

 

 

Допълнителна информация:

Зелена София  –  Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта има две основни цели: да подготви кандидатурата на столицата за наградата на Европейската комисия „Зелена столица на Европа“, както и да насърчава  политиките на Столична община, свързани с устойчивото развитие на града.

Фондация „Конрад Аденауер” е германска политическа фондация, изповядваща християндемократическите ценности. Тя работи от 65 години за мир, либерална демокрация, правова държава, правата на човека и социално пазарно стопанство. Седалището и академията на фондацията се намират в Берлин, освен това тя присъства с образователни форуми в 18 германски града. В Германия тя има 560 сътрудници.

Но Фондация “Конрад Аденауер” има също така дългогодишен международен опит, тя работи в 120 страни и има 107 бюра в чужбина на всички континенти със 737 сътрудници.

Фондацията открива бюрото в България през 1994 г. и оттогава е осъществила многобройни проекти с партньори в страната. В момента бюрото се ръководи от Торстен Гайслер, който казва: “С нашите български партньори и приятели ни свързва дълго и основано на взаимно доверие сътрудничество. Заедно работим за укрепване на сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и НАТО, за западните ценности, върху които са изградени тези два съюза. Свободата, демокрацията и правовата държава са ориентир за нашите действия и в България. Ние с удоволствие работим в тази страна, която е постигнала толкова много след промяната през 1989 г.”

 

Модератор:

  •  Ryan Bellinson, старши научен сътрудник по градове, климат и иновации, University College London

Панелисти:

  • Dr. Shinji Yamamura, Изпълнителен директор на изследователския институт Nikken Sekkei, Япония
  • Д-р Лидия Витанова, Ph.D., изследователски институт Nikken Sekkei, Япония
  • Dr. Daniel Johnson, Научен сътрудник и координатор на изследователския център SustBusy в ESCP Europe; Краткосрочен консултант в Световната банка
  • Joachim Maes, Европейска комисия, Генерална дирекция "Регионална и градска политика", REGIO.B.1 - Отдел за разработване на политики и икономически анализ

Rebecca Leigh Rutt, Асистент-преподавател в университет