Назад

"Пощенски картички от бъдещето" (от 17 септември до 17 октомври)

Проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа – цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по един различен и приятно забавен начин ги накара да посетят ключови културни институции, представящи визуални изкуства. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500. 

Картичките с размер 2 х 3 м ще бъдат позиционирани в града по случай Деня на София – 17 септември, като ще останат до 17 октомври 2021 г.
Ще бъде активирана и страница, посветена на проекта в сайта на КО-ОП
www.ko-op.bg, в която творбите ще бъдат представени в дигитална форма, съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите, както и допълнителни текстови материали, свързани с дейностите и целите на проекта, информация за галериите и музеите, пред които са поставени инсталациите.

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на Столична община – Програма „Култура“ – 2021 г.

Художниците Вяра Бояджиева, Борис Праматаров и Мила Янева-Табакова се срещнаха с деца на възраст между 7 и 9 години, които по своя неподправен и искрено откровен начин разказаха как си представят града, когато пораснат – как ще се придвижват, какво и къде ще работят, какво ще правят в свободното си време, как ще отглеждат децата си и др.
Докато разговаряха, илюстраторите направиха скици на представите на децата за бъдещето на столицата. Този процес беше документиран чрез видеозаснемане.