Назад

Веско Пантелеев – Ешкенази представя „Годишните времена” от Вивалди и Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ радио

Веско Пантелеев – Ешкенази ще представи забележителните музикални цикли „Годишните времена” от Антонио Вивалди и Астор Пиацола в една концертна вечер.

Това ще се случи на 20 май (събота) от 19:30 часа в столичната зала „България”. В партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио Веско ще бъде солист и диригент на събитието, което е част от програмата на „Европейски музикален фестивал” `2017. Цигуларят ще изпълни соловата партия на Estaciones Porteñas от Пиацола, а в аналогичния цикъл на Вивалди под ръководството на Веско ще се изявят младите таланти Лора Маркова, Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов (Македония) и Зорница Иларионова. Слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни версии на една и съща тема.

„Музиката е написана с почти три века разлика, но двете произведения се допълват толкова добре, че всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт“, споделя Веско Пантелеев – Ешкенази. За младите изпълнители възможността да свирят с големия български музикант е уникален шанс за изява.

„Изключително съм трогнат от музиката на Астор Пиацола“, споделя именитият цигулар по повод концерта. „Всеки път когато я свиря, това е един празник, понякога е тих празник – само за мен, а понякога е истински бурен празник за цялата публиката“, допълва още той.

Оригиналът на творбата е създаден за танго квинтет, но на концерта ще прозвучи аранжимент за цигулка и струнен оркестър от Леонид Десятников, в който има кратки цитати от музиката на Вивалди. Програмата ще започне с „Пролет“ от Вивалди със солистка Лора Маркова, след което ще продължи с „Лято“ от Пиацола и музиката на двамата композитори ще се редува. В следващите части от поредицата на Вивалди ще солират съответно Мартин Зайранов – „Лято“, Александар Иванов – „Есен“ и Зорница Иларионова – „Зима“. Концертът ще завърши с „Пролет“ от Астор Пиацола.

Веско Пантелеев – Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива вече над 30 години. Той е изнасял концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. Веско Пантелеев - Ешкенази прави дебюта си като солист на елитния Концертгебау оркестър Амстердам, а от сезон 1999/2000 става негов концертмайстор. Изявен камерен музикант Веско концертира активно с различни състави, а като дуо с големия пианист Людмил Ангелов свири вече над 20 години. Двамата представиха концертната програма „Танго“ в предишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с изключителен успех и получиха отличието „Музикален проект на годината" за 2016 г. През 2009 г. Веско Пантелеев – Ешкенази дебютира като диригент в концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио от цикъла „Концертмайсторите“.

В началото на месец март Веско изнесе майсторски клас в рамките на „Европейски музикален фестивал“, който премина много успешно. „Обичам да работя с младите хора. Те ми дават енергия и много нови идеи“, сподели цигуларят. Всеки един от четиримата млади солисти в програмата притежава ярка индивидуалност и вече има запомнящи се изяви на концертния подиум в България.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Рeпублика България.