Назад

Талантливият пианист Асен Танчев с клавирен рецитал в програмата на Европейския музикален фестивал

На 2 юни (петък) от 19.30 часа в Камерна зала „България” талантливият пианист Асен Танчев, носител на наградата „Кристална лира” през 2015 г. в категория „Млад изпълнител”, ще представи самостоятелен рецитал със стилна програма в Европейския музикален фестивал.

Музикантът ще се изяви с изпълнение на сонати на Скарлати и Бетовен, три романса от Шуман и мащабния цикъл „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски, който е предизвикателство за всеки виртуоз. Публиката на концерта ще чуе и емблематичната Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров.

Ярката музикална дарба на Асен Танчев се проявява много рано.  Обучението му по пиано започва на 6-годишна възраст при Мили Белчева, а по-късно Асен продължава пианистичното си развитие при Милка Митева в НМУ „Л. Пипков“ в София. Наричан от някои журналисти „един малък Моцарт” и „Рубинщайн на 21-ви век”, той е едва на 9 години, когато за първи път печели клавирен конкурс.

На 12 години записва аудио албум, а на 13 изнася първия си самостоятелен концерт. Младият талант завоюва през годините над 20 награди от престижни международни конкурси. Сред последните му ценни отличия са първа и две специални награди от конкурса „Млади виртуози” в София през 2016 г., както и успешно представяне на Германския музикален конкурс в Лайпциг през 2017 г., където той бе отличен със званието лауреат и с две специални награди.

През 2016 г. Асен Танчев завършва класа по пиано на проф. Арие Варди в Университета за музика, театър и медии в  Хановер, Германия. По време на следването си талантът печели 5-годишна стипендия на най-реномираната фондация в Германия – "Студентска фондация на немския народ", ставайки първият пианист с чуждо гражданство, който е удостоен с това престижно отличие. Освен обучението в Лайпциг, той специализира камерна музика при проф. Маркус Бекер в Университета за музика в Хановер.

В момента Асен следва най-висшата степен в изпълнителското образование – майсторски курс по пиано в Университета за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг.

Асен Танчев е концертирал успешно в  Германия, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Испания, Словения, Македония, Гърция, Полша, Австрия, Естония, Русия, Мароко и САЩ и др.

Българската публика помни блестящото представяне на Асен Танчев в „Европейски музикален фестивал” през 2015 г., на който той изнесе концерт заедно с цигуларката Зорница Иларионова. Същата година дуото се представи и на фестивала „Аполония”, след което двамата бяха отличени с наградата „Кристална лира” на СБМТД.

Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.