Назад

SOPHIA LUMINOSA – проект на ЖАР ТЕАТЪР

SOPHIA LUMINOSA – проект на ЖАР ТЕАТЪР,

посветен на Светлината, Мъдростта и силата на Мечтите

 

SOPHIA LUMINOSA е името на новия проект на ЖАР ТЕАТЪР. Формацията е позната на публиката у нас и в чужбина най-вече с мащабните си сюжетни огнени спектакли, които се разиграват на нестандартни места като древни руини, градски площади, паркове и др. е Проектът е съфинансиран по Столична програма „Култура” и е инспириран от името и историята на нашата столица.

 

И този път ще има Огън, но не само! Както личи от заглавието, основно място е отредено на Светлината, която артистите в този случай интерпретират като еманация на Мъдростта. Става дума за необичайно театрално представление, театрализирано празнично събитие, което може да бъде причислено към слабо познатия у нас „празничен театър“ („celebratory theatre”).

 

„Спри  ... в пространството... Където светлите мечти се сбъдват“

В рамките на три дни в навечерието на самия празник на град София - на 15-ти, 16-ти и 17-ти септември - на площада пред Народния театър „Иван Вазов” ще се случат няколко взаимосвързани арт-събития с перформативен характер. През първите два дни там – пред фонтана - ще бъде разположена интерактивна светеща инсталация, чийто център ще бъде светеща жива статуя на Ангела на мечтите. Около него група Светли същества ще насочват минувачите да поспрат, да поседнат за миг в „Храма на Светлината и Мъдростта“, да се вгледат в себе си, да визуализират или изпишат в слово някоя своя съкровена мечта, да я оставят в специално ковчеже за мечти, разположено пред Ангела.

 

На третия ден – 17 септември, на площада пред Народния театър ще се реализира огнен пърформънс – крайната цел е мечтите от ковчежето да полетят към своето сбъдване. В сблъсък за мечтите - сред Огън и Искри - се срещат Пазителите на Светлината и Огнените същества на хаоса. На финала - освободените мечти са отнесени от фенери към своето сбъдване...

 

Проектът, концепцията, сценарият и дизайнът на пространството, костюмите и куклите са дело на творческия тандем Елена Пап и Пламен Радев, създатели и ръководители на ЖАР ТЕАТЪР. Режисьор-постановчик е Елена Пап. Автори на музиката са талантливите композитори Йордан Владев и Силдар Борисов – Дари. Конструкциите на огнения дракон и на големите светещи ангелски крила са изработени от артиста Николай Табаков, познат на публиката с прекрасните си авторски лампи. В изработката на куклите, костюмите, реквизита и сценографията участва целият екип на театъра, както и на Фест-студио „ЖАР“ към Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Ръководител на уъркшопите за изработка на хартиени фенери е Пламен Радев (с екип асистенти от ЖАР ТЕАТЪР). Пърформансите се осъществяват от международен екип от артисти от ЖАР ТЕАТЪР и студийци от Фест-студио  „ЖАР“ при Дом на културата „Средец“.

 

Програма на включените в проекта събития:

15 и 16 септември, 20.00 ч. – 22.00 ч., площада пред Народен театър „Иван Вазов“ –

„Ангелът на мечтите“ - интерактивна светеща инсталация

 

17 септември, 20.30 ч. – 21.00 ч., Градската градина –

Шествие с характери на кокили и ръчно изработени фенери от хартия

 

17 септември, 21.00 ч. – 21.30 ч., Градската градина и площада пред НТ „Иван Вазов“ – Финален пърформанс с огън

 

Проектът SOPHIA LUMINOSA е съфинансиран от Столична програма „Култура”.