Назад

СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА `2017

Седмото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май в новия си дом в София Тех Парк и отново предлага богата програма от 65 събития и повече от 40 щанда с интерактивни експерименти и демонстрации за всяка възраст, професия и занимание. Фестивалът се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Пълната програма можете да намерите на сайта www.sofiasciencefestival.bg.

АКЦЕНТИ:

BIG DATA: ИМА ЛИ РАЗМЕРЪТ ЗНАЧЕНИЕ?

Big Data знае къде сте били, кои са приятелите ви, какво харесвате и какво може да ви ядоса. Big Data знае за вас повече от вас самите, или поне така твърди… Неизчерпаемата енергия на Тимандра Харкнес ще ни пренесе в света на "големите данни", изкуствения интелект, роботите и мобилността. Тимандра е математик, писател, презентатор и стендъп комедиант.

КОЛКО НАУКА ИМА В… БУТИЛКА УИСКИ?

Една незабравима среща и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии! Шотландската компания "The Lost Distillery" обединява сили с историци, технолози и учени от Глазгоуския университет в изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век.

ГРАВИТАЦИОННИТЕ ВЪЛНИ – ПОСЛАНИЦИ НА ВСЕЛЕНАТА

Съществуването на гравитационните вълни е предречено от Айнщайн още през 1916 година, но науката успява да го докаже едва век по-късно. За откритието, което изуми света, ще разкаже от първо лице проф. Алисия Синтес, главен изследовател и съпредседател на работна група в Лазерната интерферометрична обсерватория зa гpaвитaциoнни вълни (LІGО). Събитието се осъществява в партньорство с Институт Сервантес – София.

ТЕХНОЛОГИЧНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО – ИЗБОР НА БЪДЕЩЕТО

Има ли надежда за по-добър живот за всеки жител на планетата? Срещнете се с проф. Дан Шехтман, носител на Нобелова награда за химия за 2011 г. за откриването на квазикристалите. Той ще представи ползите от технологичното предприемачество и ще разкаже за опита си в превръщането на Израел в една от водещите стартъп нации в света. Събитието се осъществява в партньорство с посолството на Израел в България.

РЕЛИГИЯ И НАУКА – ОЧЕРТАВАНЕ НА КОНФЛИКТНАТА ЗОНА

Отношенията между религията и науката често се описват като война. И понякога наистина изглежда така, но каква е истинската история зад това? Британецът Малкълм Лав изследва "бойното поле" между науката и религията. Опитва се да отсее съпровождащия споровете шум, опирайки се на личния си опит като пастор в англиканската църква, продуцент в Би Би Си и университетски преподавател по комуникация на науката.

ТЪМНАТА ВСЕЛЕНА

Какви са последните открития в космологията? Има ли тъмна галактика, която съществува паралелно на Млечния път и каква е тайната на тъмната енергия и тъмната материя? Научете от д-р Владимир Божилов, астрофизик от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и главен редактор на сп. "ВВС ЗНАНИЕ".

Пълната програма можете да намерите тук: https://www.britishcouncil.bg/sites/default/files/ssf2017_broshure_web.pdf

За чуждестранните гости и жители на София, събитията на английски и кратко описание на всички събития можете да намерите тук: https://www.britishcouncil.bg/sites/default/files/ssf-programme-2017-en.pdf