Назад

Резидентската програма на Derida Dance Center представя „Lār“ на австралийския хореограф Тобая Буут - Ремърс

На 19-ти май, петък, от 18:30 часа на Сцена „ДЕРИДА“ ще бъде представен работен проект на представлението „Lār“ на австралийския хореограф Тобая Буут - Ремърс, избран измежду 111 кандидати да разработва проекта си в рамките на Резидентската програма на Derida Dance Center през 2017 г.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Тобая Буут- Ремърс е австралийски хореограф и изпълнител. Той вярва, че за да успее един човек в живота, трябва да има мечта и да не спира да я преследва. Сега Тобая е в София, в Дерида Денс Център. Каква част от пътя към осъществяването на неговата мечта е това и какво получаваме ние от възможността да се срещнем с него?

В хода на Резидентската програма на Дерида Денс Център Тобая Буут- Ремърс разработва интерактивното представление „Lār“ – произведение, изпълнено със символика, което изследва ритуалa и обредите за посвещаване.
То потапя в един свят, пълен със символика и образност, понякога тъмен и противопоставящ, понякога красив и трогателен. Като част от публиката сте поканени да се превърнете в пряк участник в обреда за посвещаване на изпълнителя, превръщайки се в нещо повече от свидетел на този универсален процес и да потърсите онази древна, но винаги присъстваща част от хуманността си, в която ритуалът и обредът са важен израз на това да бъдеш част от една група или общност. То обещава да бъде едно потапящо и провокативно преживяване, което няма лесно да забравите, защото, за разлика от другите спектакли в сферата, този ангажира публиката като я прави част от случващото се на сцената.
Изпълнител на пърформанса е Лучия Морети.

Презентация на „Lār“ е на 19-ти май от 18:30 часа на Сцена „Дерида“.
Като част от резиденцията си Тобая и Лучия водят и танцова работилница с артистите от обучителната програма за съвременен танц на Дерида Денс Център – Денс ПОРТ Дерида.

Дерида Денс Център е първият в България център за съвременен танц. Освен с любителските си класове, които предлага, Дерида спомага изключително за развитието на танцовата култура в страната именно чрез резидентската си програма, която води в България множество артисти от цял свят, а също и чрез Денс Порт Дерида – едногодишна обучителна програма в областта на съвременния танц и класическия балет.
Центърът реализира проектите си с изключителната подкрепа на Столична община, Министерство на културата и фондация „Америка за България“.

Повече за Дерида Денс Център може да научите на http://www.derida-dance.com/qs/