Назад

Париж, Виена, Наймейхен и София обсъждат мерките за борба със замърсяването на въздуха в градовете

На 12 и 13 октомври по покана на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, в София пристигат представители на Париж, Виена, и Наймейхен, за да вземат участие в SOFAIR  конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Г-жа Елза Мартеьо (Elsa Marteyan) ще представи инициативата на кмета на Париж, г-жа Идалго, за създаване на Глобална обсерватория за замърсяването на въздуха в градовете (Globar Urban Air Pollution Observatory – GUAPO), в която вече са се включили Лондон, Ротердам и Мексико, а с Атина, Монреал, Ню Йорк, Пекин и Токио се водят разговори за присъединяване.

Г-н Сандер Тейуисе (Sander Teeuwisse) ще представи успешната кандидатура на Наймейхен, който беше избран за Европейска зелена столица за 2018г., чийто основен фокус е подобряване качеството на въздуха в холандския град.

В края на деня заместник кметовете Йоана Христова, Евгени Крусев и главният архитект Здравко Здравков ще обсъдят мерките за София с колегите си от Виена, Париж и Неймехен, както и с експертите от Airparif – Мрежа за наблюдение качеството на въздуха в Париж и Фондацията Climate Works.

Конференцията ще бъде открита от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София; г-н Нено Димов, министър на околната среда и водите и Джордж Кремлис, Генерална дирекция „Околна Среда“ на ЕК, който пристига в София специално за конференцията. 

Конференцията SOFAIR се провежда в Генератор – пространство за дизайн, култура и иновации в бившия завод "Витоша". На страницата на събитието във Facebook може да следите последната информация за програмата на SOFAIR.

SOFAIR се организира от екипа на "Зелена София" към Столична община.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА