Обратно Ново място за култура в София

Три неправителствени организации  - „Нови публики“,  фондация „Арт офис” и фондация „Асоциация Информбюро” заедно с ОКИ Дом на културата „Искър“ стартират на 18 юни, неделя проекта „Изкуство в контейнер“, който има за цел да изнесе културни събития от центъра на града към неговата периферна част в красивото парково пространство на ОКИ Дом на културата „Искър“, до езерото в Дружба 1. 

В рамките на трите летни месеца – от юни до септември, в подвижни сцени (контейнери) ще бъдат представени различни по характер и жанр събития, сред които литературни четения, кинопрожекции на открито, театрални пърформанси, концерти, детски творчески ателиета, тийнейджърски работилници,  циркови представления и др.

Сред акцентите от програмата са: представяне на съвременна проза от Полша, Чехия, Унгария и Словакия в читалнята на открито; авторски моноспектакъл на Ицко Финци;  театралните спектакли за деца „Каквото дядо прави все е хубаво“ и екологичното куклено представление „Прахоляшка“ и др. Всяка събота и неделя от трите месеца в контейнерите за изкуство ще се представят различни по жанр изкуства, които в голямата си част включват активно публиката, имат образователен или социален характер.

Целта на проекта „Изкуство в контейнер“ е да развие потенциала на Дом на културата „Искър“ като алтернативно място за културни събития, извън центъра на София, както и да привлече нови и необхванати публики за значими културни събития, като направи мост между творческите индустрии на града и периферните зони. За тази цел проектът ще представи ново артистично съдържание, както и паралелна програма от предстоящия Софийски международен литературен фестивал 2017 г. с литературни четения на съвременна проза от страните от Вишеградската четворка (темата на фестивала през месец декември 2017 г.), в сътрудничество с културните институти на Чехия, Полша, Унгария и посолството на Словашката република.

В рамките на проекта се случват и творчески работилници за ученици от 9 и 10 клас от кварталните училища, които имат за цел да развият в децата нов естестически вкус и отношение към съвременното изкуство. На 20 юни, от 18.30 ч. в камерната зала на Културен дом „Искър“ учениците, от 9 а и 9 б клас на 108 училище, ще представят прожекция на документалния филм „Като на игра“, като тинейджърите работиха заедно с менторите – Здравко и Ангел от „Pozor Company“ и учителката по английски език – г-жа Николова, за да преведат субтитрите на филма и да подготвят прожекцията. През септември ще се състои творческа театрална работилница за ученици.

През месец септември, в рамките на проекта, се предвижда и провеждането на професионална конференция в Културен дом „Искър“ на тема: Развитие и управления на културни центрове от периферните райони на града. Ще бъде представен международен опит.

На 18 юни, неделя, от 19 ч. е откриващото парти с музикалната селекция на диджей Рамзи с много буги – вуги, фънк и соул музика.

С проекта „Изкуство в контейнер: Развитие на сътрудничества между ОКИ Искър и НПО за работа с невключени публики” очакваме да развием потенциала на Общинския институт като средищен културен център за живеещите в район Искър и като алтернативен културен център за публики от центъра на града, като изградим синергия между Общинския културен институт, районите училища, районата администрация и Общината, тийнеджърите от квартала и хората от района, с цел приобщаване към културните, образователните и социални процеси на общността.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Столична община.