Назад

На 1-ви ноември – Ден на народните будители – Столична библиотека организира изложби

Изложба на рисунки „Моите будители“ в Детския център на Столична библиотека – 14.00 ч.


На откриването  ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса за рисунка „Моите будители“, в който са участвали над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.

Изложба „Будителите днес“, Мраморно фоайе

Изложбата е организирана от Столична библиотека и Ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ и е част от проекта „Училищният вестник – гласът на младите“ .

Изложбата съдържа оригинали на училищните  вестници от 1939 г. „Школско звънче“ и „Нашенче“ – притежание на Столична библиотека, копия на електронни издания, оригинали и копия на училищни вестници от други градове в България, ръчно изработена от ученици от 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" в София книга за будителите със статии от периодичния печат.

 

Изложба „Велики българи в графиките на Петър Чуховски“

В изложбата са представени оригинални графики: „Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Иван Рилски“, „Патриарх Евтимий“, „Паисий Хилендарски“ и др.

Графиките са част от дарението от 260 творби, направено от съпругата на известния български художник проф. Петър Чуховски.

 

Документалната изложба "Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви"

Изложбата представя уникални архивни материали  от ДА „Архиви“ и РИМ – за живота и творчеството на Й. Йовков.

В изложбата са включени и част от колекциите с редки и ценни издания на Столична библиотека – първи издания на Й. Йовков, събраните му съчинения, издадени от изд. „Хемус“ (1938 – 1946 г.).