Назад

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ "ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА"

Четвъртото издание на музикалния фестивал "Жълтите павета" ще се проведе за поредна година на сцената на театър "Българска армия" на 6 и 7 октомври 2017 г.  Тази година акцент във фестивала ще бъде скандинавското влияние в уърд джаза. В програмата участват музиканти от Норвегия, Швеция, Финландия, Полша и България. 

В рамките на фестивала ще се проведе уъркшоп по саксофон и пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков" и джем сешъни в клуб „Максим" на театър „Българска армия".

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

 

6 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, 19.00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА КВАРТЕТА НА БЕНДИК ХОФСЕТ

Квартетът на Бендик Хофсет ще бъде в София, за да представи нова и по-стара музика от своята дълга и пространна кариера.

Бендик Хофсет е саксофонист, певец и композитор. Той учи първоначално за композитор, но международният му пробив идва през 1987 г., когато заменя Майк Брекер като саксофонист в Steps Ahead. С тази група свири в продължение на 10 години.

Под свое име е записал 10 CD-та, всички в личния му стил – смесица от съвременна артистична музика с джаз и популярна музика. Участва в записите на стотици албуми, а няколко концерта за саксофон са написани специално за него.

Паоло Виначиа е един от най-търсените барабанисти и перкусионисти в Европа. Италианец по рождение, той е приел Северна Европа като свой нов дом и често прави турнета с изпълнители като Терйе Рюпдал и Арилд Андерсен.

Матс Ейлертсен е представител на поколението бас музиканти с ясно изразен личен стил. Той развива и соловата си кариера като изпълнител на ECM и лидер на група.

Хелге Иберг започва като класически пианист, но в Норвегия се налага и оставя следа като един от най-добрите композитори на оркестрова музика в страната. Характерен за него е ясен, експресивен и оригинален език, който се разширява и излиза извън езика на традиционното джаз пиано.

****

6 ОКТОМВРИ, ПЕТЪК

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, 21.00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА НИЛС БЕРГ „СИНЕМАСКОП”

Нилс Берг: видео, бас, кларинет, тенор саксофон, флейта

Кристофър Кантильо: барабани

Йозеф Калердал: бас

Нилс Берг „Синемаскоп” (NILS BERG „CINEMASCOPE”) е известен като един от най-влиятелните гласове в скандинавския джаз. От дебюта си през 2004 г. той издава осем албума като водещ изпълнител и е известен с разнообразните си колаборации с най-различни изпълнители като Хакан Хелстрьом, балет Кулберг, Форсс (Forss) и Мандо Диао.

В триото Нилс Берг „Синемаскоп”, формирано преди седем години заедно с барабаниста Кристофър Кантило и басистът Йозеф Колердал, това отсъствие на ограничения е изведено до възможния си предел. Чрез видеоклипове на певци и музиканти от всички краища на света, групата създава нова музика и нови места, където Швеция, с помощта на прожектор поставен на сцената, се среща с Бутан, Тексас, Осака или Индия. Концертно преживяване, надхвърлящо обичайното, което изтрива границите между дигиталната и акустичната техника, всичко се случва на живо, а гостите изпълняват музиката си, прожектирани на екран зад триото.

Групата издава три пълни албума: дебютният „Попмоушън” (Popmotion – 2011 г.), „Гласове” (Vocаls – 2013 г.) и „В търсене на невероятни таланти от Пенджаб” (Searching for amazing talent from Punjab – 2016 г.). Vocаls е филм, който след излъчването си по шведските кина, се разпространява дигитално на www.nilsbergcinerrxjscope.com/vocals.

 

 

 

7 ОКТОМВРИ, СЪБОТА

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, 19.00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА САМИ СИПОЛА
 

Сами Сипола е роден през 1971 г. в крайбрежния град Пори. Започва да свири на алто саксофон в ранните си тийнейджърски години, когато свири с местни групи и започва да изучава инструмента из основи в консерваторията на Пори. Когато през 1990 г. идва време за отбиване на задължителната военна служба, той се записва във военния оркестър, където през цялото време продължава да усъвършенства уменията си с различни джаз и рок групи.

Преместването му в Тампере през 1998 г. се оказва изключително важно решение, защото там Сипола задълбочава познанството си с живата музикална сцена на града, известна както с непринудените приятелски отношения, така и с „направи си сам” мисленето, особено често срещано в джаза и олицетворявано от хора като барабаниста Яне Туоми, композитора и мулти-инструменталист Кусти Вуоринен, саксофониста Маса Орпана и басиста Виле Раухала.

В началото на хилядолетието Сипола вече е сред постоянните лица на сцената на Северна Тавастия, нареждайки се сред известни имена като посочените по-горе, и редовно може да бъде видян на участия редом с тях. Саксофонистът често работи както с джаз и импровизиращи ансамбли като Оркестъра за световен мир на Раухала, така и на сцената или в студиото с групи, вариращи от блус до рок, фолк и много други.

Ключови записи от този преходен период, които също така маркират и преминаването от алто към тенор саксофон като основен инструмент за изразяване, са Jazzgangsters’ Peace (2005), Groovy Eyes’ Tube Radio Broadcast (2003), Suurin Onni (2005) на Кусти Вуоринен и Honky Tonk Man на Маса Орпана (2005).

Освен че работи с редица артисти, представящи широк спектър от стилове и жанрове, Сипола си сътрудничи и с театрални групи и изпълнители като Цирк на абсурдите (Circus Absurdus) и Флама (Flamma). През 2003 г. саксофонистът композира музиката към Huoneesta toiseen - късометражен филм на Ристо Блом, получил награда.

През месец май 2005 г. Сами Сипопола, басистът Вил Раухала и барабаниста Симо Лайонен създават групата Блек Мотор (Black Motor), изпълняваща свободен индустриален джаз.

В началото на 2013 г. Сипола и Раухала, заедно с рапъра Ханибал Старк и барабаниста Яне Туоми, участват във формирането на Hannibal & Musta Moottori, които веднага привличат вниманието на публиката.

В края на 2014 г. Сиполи обявява, че напуска Black Motor, а Hannibal & Musta Moottori променят името си на Hannibal & Hot Heros. Групата продължава да работи като квартет в оригиналния си състав и като инструментално трио Hot Heros (Раухала, Сипола, Туоми).

Сипола свири в различни джаз, реге и прогресив рок групи. Композира музика към филми и театрални постановки. В момента Сипола композира нов албум "New Songs for Peace and Solidarity" с участието на певицата Киело Карккайнен и басиста Виле Раухала.

Саксофонът на Сипола може да се чуе в 55 албума, от които 4 излизат през пролетта на 2017 г.

Той води радио-шоу по местната станция на университета в Тампере "98.4 Country Radio Show", където заедно с барабаниста Себастиян Крун – втори водещ на шоуто, изпълняват музика от кънтри до ранен фолк и американа.


7 ОКТОМВРИ, СЪБОТА

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, 21.00 ЧАСА

КОНЦЕРТ НА ГЖЕХ ПЬОТРОВСКИ, РУТ МАЙЕР, ТЕОДОСИЙ СПАСОВ ПРОЕКТ
 

Гжех Пьотровски – композитор, саксофонист, продуцент и аранжор

Един артист, балансиращ между филмова музика, класика, джаз, етно и свободни импровизации. Той е завършил престижния Факултет по джаз и съвременна музика на Музикалната академия в Катовице, в класа по саксофон. Създател е на проекта Световен оркестър (World Orchestra - www.worldorchestra.org), собственик е на студиото The Alchemist Records, както и на концертната мрежа „Джаз в Полша” (Jazz in Poland, www.jazzinpoland.com). Три пъти е номиниран за наградата „Фридерик” и наградата „Матю” на Полското радио.

Носител е на голямата награда на белгийския джаз фестивал HoeilaartJazz през 1998 г., голямата награда на фестивала Two Theatre в Сопот за музиката към творбата на Шкворецки „Бас Саксофонът”, както и на първи награди от фестивали като „Jazz on the Oder”, „Pomeranian Jazz Autumn”, „Jazz Juniors”.

Създател е на проекти като Световен оркестър (от 2010 г.), Алхимикът (The Alchemik), Оксен (Oxen), Деконструкция на джаза (Jazz Deconstruction), Свободна нация (Freedom Nation), Горе главата (Head Up). Работил е съвместно с Теодосий Спасов, Рут Вилхелмине Майер, Български гласове - Ангелите, Карен Едуардс, Арилд Андерсен, Джон Кристенсен, Ейвинд Арсет, Терйе Исунгсет, Марчин Вашилевски, Сайнко Намчилак, Лиз Роса, Садия Юусуф, Еспен Лайте, Ларс Андрес Хауг, Акку5, Владисвар Надиша, Азат Бикчурин, Михал Барански, Робърт Лъти, Себастиян Випич, Брам Стадхаудерс, Рахул Попхам, Сергей Старостин, Тайся Краснопевцева, Атом Стринг квартет, Себастиян Карпийл Бутецка, Ву Вей, Синика Лангеланд, Марсел Комендант, Йено Лизтес, Рафал Сарнецки, Виеслав Пирегорьолка, Кълектив Биг Бенд.

Като музикален продуцент е работил по телевизионни продукции с TVP, TVN, Polsat и с издателските компании Sony, EMI, Universal Music, Agora, Challenge Records, NORCD, KKV.

* * * * *

Рут Вилхелмине Майер е певица на свободна практика и вокален изследовател. Тя има концерти и вокални изпълнения в Норвегия и цяла Европа. Широкият ѝ звуков спектър и вокален диапазон, обхващащ около 5 октави и я правят забележителен и високо ценен изпълнител.

Рут Вилхелмине Майер е вокален солист към полския проект Световен оркестър на Гжех Пьотровски (www.grzech.org), заедно с други инструментални солисти от Европа и Азия.

В Норвегия тя участва в различни проекти:

„Stein til stein” поетичен концерт на базата на творбите на Джон Фос (Jon Fosse), изпълняван заедно с пианистката Хелге Лиен и актрисата Ане Мари Якобсен.

„Мемнон – Звукови портрети на Ибсен” заедно с пианистката Хелге Лиен. Техният диск, издаден през 2013 г., получава фантастични отзиви в Германия и САЩ (www.memnon.no).

Работила е дълго и с норвежката певица Агнес Буен Гамас FUGL и LJOD. В LJOD е работила и заедно с перкусионистите Мерилин Мазур и Хелън Дейвис Микелборг.

Композира театрална и филмова музика заедно с Лассе Пасаг Нестед и Айзък Андерсен.

Издава два диска съвместно с триото AKKU с изпълнителя на туба Ларс Андреас Ханг и певицата Елфи Свердруп.

Композитори като Хенрик Хелстениус, Син Скуен, Магнар Ам и Гжех Пьотровски са писали музика за нея.

Участвала е и в съвременната опера „Ислотет” (Isslottet), базирана на романа на Таржей Вксаас и с музиката на композитора Магнар Ам, която се изпълнява в Кралския датски оперен театър в Копенхаген.

Рут Вилхелмине Майер има магистърска степен от академия "Григ" в Берген и две години се е обучавала в Академията по музика и драматични изкуства „Моцартеум“ в Залцбург, Австрия. Рут Вилхелмине Майер преподава в Норвежката театрална академия във Фредрикстад и в академията за фолмузика Оле Бул.

Пълната концертна програма на Фестивал „Жълтите павета” ще намерите на http://paveta.bg/ 

Страница на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/paveta.bg/ 

Билети могат да бъдат купени на касата на театър „Българска армия”  и онлайн през ticketpro.bg.