Назад

Международният конкурс “Млади виртуози” събира бъдещи звезди на класическата музика в София

От 30-и март до 8-ми април в концертната зала на Националното музикално училище и в камерна зала „България” ще се проведе тринадесетото издание на Международния конкурс „Млади виртуози”, част от Календара на културните събития на Столичната община. Конкурсът е под почетния патронаж на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите цигулка, виолончело, флейта и кларинет, в които 153 млади таланти ще представят уменията си пред авторитетно международно жури и публика.

Участници от 35 страни, сред които Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония, Мексико, САЩ, Южна Корея, Япония, България и др., пристигат в България специално за конкурса. Те ще трябва да впечатлят едни от най-влиятелните музиканти и преподаватели в света. Такъв рекорден брой участници извежда конкурса в челните редици на водещите европейски музикални състезания.

Възрастовите категории на кандидатите за международно признание и професионално развитие са разпределени в 4 групи – съответно до 11 години,15 години, 19 години и 26 години, а според организаторите от Фондация „Млади Виртуози“, конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща.

„За 13-а поредна година ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена. Всички тези деца са истински виртуози и вярвам, че конкурсът ще им даде път напред и ще изберем най-достойните от тях“, споделя г-жа Милка Митева, художествен директор на конкурса.

Наградният фонд от 84 600 лв. е съпътстван и от редица специални отличия, сред които на Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международният конкурс „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има изключителната възможност да покори международната сцена, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специални награди се връчват още от Кантус Фирмус – концерт с младежкия оркестър на „Класик ФМ” и лютиера Владо Тилев, изразяваща се в майсторски лък.

Тържественото откриване на Международния конкурс ”Млади виртуози `2017” е на 30-и март в зала “България”, с концерт на Софийска филхармония със солисти цигуларката – Ели Чой, насител на Голямата награда „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози“ и Специалната наградата на Софийска филхармония, както и пианистът Асен Танчев – носител на 1-ва награда и наградата на Софийска филхармония. Диригент на концерта ще бъде Павел Герщейн.

Членове на международното жури по категории:

Цигулка: Захар Брон, Дора Шварцберг, Леонид Кербел, Верка Стефанова, Светлин Русев.

Виолончело: Ромен Гариу, Троел Сване, Анатоли Кръстев, Ксавие Ганепен, Стефан Попов.

Флейта: Луиза Село, Айля Улудере, Георги Спасов, Бертен Д’Холандер, Любиша Йованович.

Кларинет: Пиеро Винченти, Ебру Мине Сонакин, Любиша Йованович, Боби Йоцов, Сава Димитров.

Освен че ще оценяват изгряващите таланти, членовете на журито също ще покажат своята виртуозност на уникалния “Концерт на международното жури”, предвиден за 5 април /сряда/ от 19:00 ч. в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Тържествената церемонията по награждаване и галаконцертът на лауреатите ще се състои на 8-ми април, събота, от 11:00 ч., в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Тогава ще бъдат избрани и носителите на всички специални отличия на конкурса.

Конкурсът се организира от Фондация „Млади виртуози” в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Състезателните дни и гала церемонията са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Подробности за Конкурса може да намерите на сайта www.yvcompetition.org, а цялата конкурсна програма ще бъде излъчвана онлайн.

Генерален спонсор на конкурса е Фондация “Америка за България”, подкрепен е от Министерството на културата, а постоянни партньори на организаторите са Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, Фондация „Българска памет”, МТел, хотел „Кристал Палас“, Делойт.