Обратно Фестивал на огъня и нестинарството

На 20 май /събота/ в Княжеската градина (пред Паметника на Съветската армия) от 17.00 ч. до 22.00 ч. ще се проведе ФЕСТИВАЛ НА ОГЪНЯ И НЕСТИНАРСТВОТО под наслов „Да запалим и съхраним огъня български”.

Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община.

На 17 май (сряда) от 12.30 ч. в сградата на Столична община (ул. „Московска” №33, ет.1, зала “Официална“) ще се проведе пресконференция за Първото издание на фестивала на огъня и нестинарството, посветен на 21 май – Деня на Св. Константин и Елена и Ден на нестинарите.

За първи път в Европа се организира Фестивал на нестинарството от такъв мащаб. Огненото шоу на нестинарите ще бъде на 4 огъня едновременно (всеки с диаметър 5 м), изпълнено от 16 от най-добрите автентични нестинари на България (от района на Странджа), под звуците на специален музикален съпровод. Програмата на Фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани.

Гости на фестивала ще бъдат известни ансамбли и изпълнители – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли "Здравец", "Бисерче", "Светлина" и др.

На 21 май (неделя) от 11.00 ч. ще се проведе двучасов фолклорен фестивален концерт и Софийско неделно хоро.