Обратно Фестивал на огъня и нестинарството ще се проведе в София

В събитието ще участват 16 от най-добрите, автентични нестинари от района на Странджа

Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община организират първи фестивал на огъня и нестинарството, посветен на 21 май – празника на Св.св.Константин и Елена и Ден на нестинарите.

Фестивал от подобен мащаб се организира за първи път в България. Нестинарството е един от най-древните и обичаните от българите ритуали и се радва на голям интерес.

В рамките на празника ще бъде организирано огненото шоу на нестинарите на 4 огъня едновременно, всеки с диаметър 5 м. В събитието ще участват 16 от най-добрите, автентични нестинари на България, от района на Странджа. Програмата на Фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани.

Гости на фестивала ще бъдат известни ансамбли и изпълнители - Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли "Здравец", "Бисерче", "Светлина" и др.

На 21 май /неделя/ от 11.00 ч. ще се проведе двучасов фолклорен фестивален концерт и традиционното Софийско неделно хоро на което ще бъдат поканени всички гости и жители и на столицата.