Назад

Антистатик: съвременното изкуство е на среща с романтиката

Антистатик `2017 е част от Календара на културните събития на Столична община

От 12 до 20 май в София ще се проведе 10-тото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. 

Програмата на Антистатик `2017 започва на 12 май от 19:30 в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс с DUO (couple dance)/ „Дует (танц по двойки)” на хореографа Брис Льору (Франция), ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал и в трупата на Анна-Тереза де Керсмакер „Rosas”. В България той работи с доказания тандем Виолета Витанова и Станислав Генадиев, за да предложат своя радикален, красив, отговор на опита да се „създаде конфликтна ситуация на страх в Европа“, освободен от йерархии и захранен от уважение към тялото на другия.

На следващата вечер, 13 май, от 20.00 ч. в Център за култура и дебат „Червената къща, носителят на европейската награда за млади хореографи за 2010 г. „Prix Jardin d’Europe” Драгана Булут (Сърбия/Германия) кани зрителите на среща. Взимайки повод от популярните практики за намиране на интимен партньор като „мачмейкинга“, пърформансът й Market of Love/ „Борса за любов” проследява „хореографията” на актуалната социална представа за любовта и начините, по които чувствата биват превърнати в продукти за покупко-продажба.

На 16 май от 19.30 ч. отново в ДНК  Кевин Джийн (Франция) представя Des Paradis/ „Райски места” и предлага на публиката заедно да се завърнат в един особен рай, неочаквано разположен в споделеното им ежедневие. Да го отвоюват обратно, измисляйки ново измерение, остров и територия, благодатни за съвместно съществуване и сбъдване на мечти. Тук, сега, веднага, без отлагане и чакане.

 Дрор Либерман (Израел) и Казуйо Шионой (Япония) също повеждат зрителите в посоката на „завръщането” със своите два пърформанса на 17 май от 19.30 в ДНК – Take Down/ „Събаряне” и EmptinessFullness/ „ПразнотаПълнота”. Първата работа безстрашно нахлува зад фасадата на социалното лицемерие, за да потърси нови начини за отстояване на позиции във все по-привикващия с насилието свят. За тази цел посяга към стихийните лица на тъмното, злостното и морталното. С втория пърформанс Казуйо Шионой пък разказва за собствения си път, по който се научава да гледа смъртта право в очите и без страх, след внезапната загубата на няколко близки хора.

На следващия ден, 18 май от 19.00 ч., в Младежки театър „Николай Бинев” едни от най-горещите имена на танцовата сцена в Германия в момента, Верена Билингер и Себастиан Шулц, гостуват с Romantic afternoon/ „Романтичен следобед”. С него те провокират публиката да погледне към уж така обикновения и романтичен акт на целуването от съвсем различен ъгъл. Заедно с изпълнителите на сцената – Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих – те създават „машина“, която показва колко лесно могат да се симулират чувства чрез рутинни, физически действия, незадвижени от вътрешни емоции, а от заучени движения.

В предпоследната вечер от програмата на „Антистатик“, 19 май от 20.00 ч., в Център за култура и дебат „Червената къща”, артистичното дуо bücking&kröger (Флориан Бюкинг и Райза Крьогер, Германия) канят зрителите в Narragonien/ „Нарагония” – въображаемата страна към която поема екипажът от световноизвестната творба на Себастиан Брант „Корабът на глупците“. А собствената им интерпретация започва от точката, в която едно изтощително пътуване прави пътниците физически неспособни да си представят каквото и да било отвъд непосредствената реалност, която е пред погледа им.   

Артистичната програма на Романтичното издание на фестивала завършва подобаващо на 20 май, 19:30 ч. в ДНК с пърформанса-концерт-и-чудо Sanctuary/ „Светилище” на Магдалена Хованиец (Австрия). В него авторката създава специално пространство, разположено в бездната, зееща между религиозните практики и всепоглъщащия консумеризъм на съвременното общество. Поместено там, то съчетава белезите на високорейтингов риалити формат, групова артистична терапия и мистичен духовен ритуал.

Така с увереност, страст, съзерцателност и мечтателност съвременното изкуство формулира своята дефиниция за романтика през 21 век. 

В рамките на 10. Антистатик Фестивал ще се проведе и Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция“, в която са включени интересни работни ателиета и семинари, както и танцов архив: истории в движение, премиери на книги, warm up на зрителите, разговори с артисти след представленията.

 Антистатик `2017 се организира от: Брейн Стор Проджект, Асоциация Информбюро и Център за култура и дебат “Червената къща”.

Антистатик `2017 е част от Календара на културните събития на Столична община.

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.