Назад

Графити артистът Станислав Трифонов-Насимо започна работа по мемориален стенопис в памет на Кристо на фасадата на Софийската математическа гимназия

Графити артистът Станислав Трифонов-Насимо започна работа по мемориален стенопис в памет на Кристо на фасадата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Артистичната акция е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“, реализиран в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френски институт в България, Гьоте институт, фондация „Изкуство – дела и документи“, фондация “Мусиз”, фестивал Master of Art и Студио за професионален съвременен стенопис Fine Art Factory.

Проектът на Насимо е фигурална творба, с елементи на стрийтарт и графити, едновременно издържана по принципите на класическото рисуване и живописта, но актуална и в крак с времето. Творбата ще има за цел да комуникира директно с всички поколения и националности, правейки асоциации с изкуството на Христо Явашев и висшите човешки ценности. Въпреки че ще има мемориална мисия, Насимо се е заел да я създаде по такъв начин, че да не внася тъга и носталгия, а напротив – да чертае светла и оптимистична картина на бъдещето така, както за него винаги го е правило и изкуството на Кристо.