Назад

Заместник-кметът на София Ирина Савина: Започваме строително-ремонтни дейности в 48 училища и детски градини

През настоящата година откриваме три нови детски заведения на територията на Столична община, обяви г-жа Савина

„Започваме строително-ремонтни работи в 48 сгради на училища и детски градини на територията на Столична община. Дейностите в 26 от тези сгради – 16 училища и 10 детски градини, са с европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 г. – 2020 г. Ремонтните работи в тези обекти ще започнат след 5 юли т.г. Останалите 22 сгради са част от летните ремонти, които извършваме всяка година“. Това заяви заместник-кметът на Столична община по инвестиции и строителство Ирина Савина на пресконференция днес.

26-те сгради, включени в Проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на училища и детски градини на територията на Столична община”, се намират на територията на 5 столични района: „Надежда“, „Красна поляна“, „Връбница“, „Илинден“ и „Средец“. „Стойността на проекта е 63,6 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране е 58 млн. лв., а собственият принос на Столична община – 5,6 млн. лв.“ – уточни г-жа Савина.

Ремонтните дейности, които ще се извършват в 26-те заведения, включват мерки за енергийна ефективност, ремонти в помещения, на санитарни възли, в дворовете на сградите, осигуряване на общодостъпна среда, монтаж на СОТ и пожароизвестителни системи. „В пет детски градини и в едно училище, включени в проекта, ще бъдат монтирани възобновяеми енергийни източници“ – допълни г-жа Савина. 

По време на пресконференцията стана ясно, че строително-ремонтните дейности по проекта ще се извършват по време на учебния процес и ще продължат между 115 и 460 календарни дни. За 17 от обектите вече има избрани изпълнители, за други 8 офертите се отварят днес, а за един обект – ДГ  № 51 „Щурче“ в район „Илинден“, се очаква решение на Върховния административен съд поради обжалване на процедурата.

„През летните месеци с 2 млн. лв. ще бъдат ремонтирани и 13 детски градини и 9 училища на територията на 15 столични района. Средствата бяха гласувани на заседание на СУСОПФ миналия петък. Ремонтните дейности в тези 22 сгради ще започнат след 20 юли и ще приключат до началото на учебната година“ – заяви още заместник-кметът Ирина Савина. Строително-ремонтните дейности включват ремонт и топлинно изолиране на покриви, конструктивни укрепвания и мерки за енергийна ефективност.

„През тази година откриваме 3 нови детски градини за 400 деца в районите „Младост“, „Витоша“ и „Красно село“. Паралелно с това започваме изграждане и реконструкция на още 9 детски заведения, което ще позволи през 2019 г. и 2020 г., когато ги въведем в експлоатация, в системата да бъдат приети още над 900 деца“ – обяви г-жа Савина.

Поименен списък с обектите и график на летните ремонти на училища и детски градини на територията на Столична община можете да видите ТУК

Поименен списък с обектите, включени в проекта по ОПРР, можете да видите ТУК.