Назад

Нови 25 декара парково пространство и аквапарк във „Възраждане”

"Изграждаме нови 25 декара парково пространство към парк „Възраждане”, като 19 дка е реално паркова част, а отделно – обществен аквапарк и закрит басейн с минерална вода и спа зона на останалата територия с площ около 6 дка." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта, който се изгражда в момента. На проверката присъстваха и кметът на район „Възраждане” Савина Савова, председателят на Столичен общински съвет (СОС) Елен Герджиков, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, председателят на комисията по околна среда към СОС Лорита Радева.

Над 60% от дейностите са изпълнени. Новият парк е до парк „Възраждане” и до спортния комплекс, който беше изграден преди няколко години от общинските дружества „Спортна София” и „Софийски имоти”.

За първи път изграждаме обществен аквапарк, в който ще бъдат обособени пет различни басейна на открито – основен, детски, бебешки, развлекателен и хидромасажен, както и сграда, в която ще има закрит басеин с минерална вода и спа зона.

От покривното ниво на сградата ще започват и стартовите площадки за водните пързалки. Предвиден е и водоналивен кът, където гражданите ще могат да си наливат минерална вода.

Комплексът ще предлага развлекателни и спортни дейности за цялото семейство.

В парковата част около басейните ще бъдат засадени над 600 нови дървета и храсти.

"Работата по проекта започна, след като успяхме да защитим собствеността на тези 25 декара – посочи кметът на София. – Очаква се до края на годината строителството на завърши. Инвестицията е около 9.5 млн. лв. Столичната община запази дейностите на общинските дружества, свързани с комунални услуги, и очакваме от тях инвестиции в подобряване на градската среда. Възстановяваме и минералната баня в Банкя, а до дни ще бъде обявена и процедурата за банята в кв. ”Овча купел”.

Тази година Столичната община възстановява и обновява 6 градски парка като части от Южен, "Княз-Борисова градина", Западен парк, градина на ул. ”Кюлуците”, ул. ”Черковна”, предстои да се работи на парка в „Дружба”. 


Фотограф: Гео Калев