Назад

Фандъкова: За София е важно да има добре развити региони и европейските средствата да се насочат натам, където са хората

"За София  е важно да има добре развити региони. Ще продължим да подкрепяме регионалните политики като град – двигател. Средствата трябва да се насочат  там, където са хората, защото с тези средства се решават конкретни проблеми на хората". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия, организирана от в. „24 часа“, за ново  регионално делене на България.

"През последните години София се разви изключително динамично и се промени като икономически профил, като привличане на инвестиции,  като доходи на населението. Столицата  продължава да бъде най-голямата областна икономика на страната и да осигурява най-високия стандарт на живот в страната". Столичният кмет Фандъкова припомни, че по данни на Института за пазарна икономика София  се отличава значително по показателите средна заплата, ръст на доходите и ниво на заетост. "Безспорно София  успя да привлече и защити сериозно европейско финансиране. През първия програмен период за България София привлече 2 милиарда лева европейски средства", каза още столичният кмет. "По официални данни над 1.3 милиона души живеят в столицата.  Ежедневно в София влизат  100 хиляди автомобила. Голяма част от тях са на хора, които идват всеки ден, за да работят в столицата. Само от Перник на ден влизат над 30 000 автомобила", посочи  още Йорданка Фандъкова. По време на дискусията бяха представени и обсъдени различни  варианти за териториално делене, включително София да бъде самостоятелен район или да остане в Югозападния район.

Във форума участваха министър Николай Нанков, кметове и областни управители, както и преподаватели от  софийските висши училища.