Назад

Фандъкова: Столична община е първата в България, която отвори данни в 27 информационни масива

От новата учебна година два документа при записване в 20 детски градини ще се получават електронно

Електронните услуги са начин както да облекчим гражданите и да им осигурим по-качествени и бързи услуги, така и най-голямата гаранция за борба с корупцията на ниво администрация. Стремим се да използваме всяка възможност за развитие на предоставяните услуги. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция "Е-управление и услуги за гражданите", която се провежда под патронажа на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Столична община до този момент осигури връзка на местните данъчни служби и всеки гражданин може да плати данъците си по електронен път. През 2017 година около 4 млн. лева са постъпили чрез тази услуга и хората, които я ползват, нарастват всяка година с около 10 процента.

Преди няколко години Столична община въведе електронни услуги, съгласно които за 50 услуги могат да се подават онлайн заявления. Фандъкова съобщи и за подготовката на пилотен проект, който ще обхване около 20 детски градини. Целта е да се облекчат родителите при записване на дете в детска градина, да не носят удостоверенията за раждане и за настоящ адрес. Тази информация ще се получава служебно. Пилотният проект ще започне в около 20 детски градини в началото на следващата учебна година.

"Столичната община беше първата община, която отвори 27 информационни масива. През тази година предвиждаме отваряне на данните на още 23 масива", каза кметът Фандъкова. Това ще са масиви, свързани с направление "Архитектура и градоустройство" и на Център за градска мобилност. Работим за създаване на връзка между различните регистри", посочи също столичният кмет. Първата такава възможност е предоставянето на необходимия при процедурите по Закона за обществени поръчки документ за наличие или отсъствие на данъчни задължения към НАП. Тази информацията се получава по служебен път. Радвам се, че електронните услуги са приоритет на правителството, защото без съвместните усилия на общините и държавата няма как да се справим. Работим изключително активно в работните групи на Държавната агенция за електронно управление, за да идентифицираме общински услуги, които се ползват от най-много хора, да бъдат включени в националната система.