Назад

Фандъкова: Изградени са три връзки на метрото в София с железопътния транспорт

Обновена и с реставрирани декоративните елементи по фасадата е гара Подуяне

"Метрото е интегриран проект и с него успяхме да изградим свързаност с железопътния транспорт. Осъществени са три връзки на метрото с жп спирки: на Централна гара при линия две, на бул. “Искърско шосе“ при линия 1 и с новата в кв. “Горна баня“ при линия 3, чиито 4 км предстои да бъдат пуснати в експлоатация." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на обновената и възстановена гара Подуяне в присъствието на министъра на транспорта и информационните технологии Росен Желязков, директора на НКЖИ инж. Кр. Папукчийски, кмета на район „Подуяне“ Ева Митова.

"Инвестициите в цялостното обновяване на комплексите на Централна гара и сега гара Подуяне са важни за града" – посочи също Фандъкова.

Продължава доставката и на нови влакове за третата линия на метрото. В София са пристигнали нови 4 от общо 10 влака „Сименс“.

С изграждането на метрото се намаляват вредните емисии във въздуха около 79 хил. тона годишно.

Това е първият основен ремонт на жп гарата от построяването ѝ преди 90 години, твърди министър Желязков.

Гара Подуяне е напълно обновена с изграждане на системи за енергийна ефективност, конструктивно укрепване, облагородяване. В рамките на проекта са реставрирани декоративните елементи по фасадата и в чакалнята. Запазена е тяхната автентичност и е съхранен вграденият в чакалнята павилион.

За 2019 г. пътниците, преминали през жп гара Подуяне, са 147 000, в това число заминаващи и пристигащи.

Първият коловоз на гара Подуяне е открит през далечната 1917 г., а железопътната гара Подуяне е една от първите в София, като самото приемно здание е построено през 1930 г.,  по проект на арх. Панайот Калчев.