Обратно Столична община изгражда „зелена“ детска градина в район „Люлин“

 

През декември ще бъде готова новата сграда на детска градина  № 197 „Китна градина” в район „Люлин“. Това стана ясно при проверката на обекта, направена от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ангел Джоргов. Детско заведение е част от Програмата  за строителство на детски градини 2021 – 2023 година на  кмета Йорданка Фандъкова.

"Новата сграда е за 6 групи и е изградена на мястото на съществуваща стара постройка – изпълнена на гредоред и намираща се в лошо състояние. В новата детска градина  ще има две групи повече, а местата за прием ще бъдат обявени в Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата още през декември" – това каза  кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.   

"Детското заведение е с просторни занимални и спални помещения, зала за спорт и музикални занимания, както и площадки за игра, съобразени с възрастта на децата. Сградата е проектирана с достъпна архитектурна среда. В детската градина са изпълнени мерки за енергийна ефективност с използване на възобновяеми източници на енергия. Фасадата е с термопанели, а отоплението, осветлението и подгряването на водата са решени с пелетно отоплително тяло и фотоволтични панели, които са монтирани на покрива на детското заведение. Специална система ще събира дъждовната вода и тя ще се използва за поливане на зелените площи в детската градина. Тези решения превръщат новата детска градина в „зелена сграда“ – каза кметът на район „Люлин“ Милко Младенов.

„До края на годината  очаквам да бъдат въведени в експлоатация  още 4  сгради на детски градини" – каза столичният кмет Фандъкова. Тя изрази и увереността си, че кметовете на райони ще работят отговорно и активно, така, както кметът на „Люлин“, за да бъдат разкрити още нови места за децата. Планираните нови места са в ДГ № 16 "Приказен свят" в район „Студентски“, нова детска градина за 2 групи в кв. „Сеславци“ – район „Кремиковци“, както и 2 преустроени сгради в район „Триадица“ и район „Връбница“.

В момента тече строителството на още 13 сгради за детски ясли и детски градини в районите „Възраждане“, „Триадица“, „Витоша“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Искър“, „Надежда“, „Панчарево“, „Красно село“ и „Люлин“.