Назад

Празнични събития за Деня на София

Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември

На 17 септември – Ден на София, посетителите ще могат да влизат безплатно в:
- Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия „Васка Емануилова“ и галерия-музей „Дечко Узунов“;
- Регионален исторически музей – София (постоянна експозиция и временни изложби), пл. „Бански“ №1 – 10:00 ч. – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- Триъгълна кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- АККК „Сердика“ – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- Археологически парк „Западна порта на Сердика“ – 10:00 – 20:00 ч.;
- Археологическо ниво на базиликата "Света София" – 10:00 – 17:30 ч. (последен час на влизане 17:00 ч.);
- Гробница на княз Александър I Батенберг – 09:00 – 17:00 ч. (последен час на влизане 16:30 ч.).
- парк „Врана“;
- "Зоологическа градина – София".


17 септември – Ден на София

От 11:30 ч., пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София

От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

От 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest – Празничен концерт за Деня на София с участието на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров

Концертът ще бъде излъчван на живо във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia

Вход свободен


„София, празнувай с класика“: „Глория“ от Антонио Вивалди звучи за Деня на София

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ представят „Глория“ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази за Деня на София

В деня на големия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ по традиция организира тържественото събитие „София, празнувай с класика“. Събитието ще предложи програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази на 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Фокус в концерта тази година е изпълнението на тържествената кантата Gloria от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе Таня Угринова (сопрано) и Гергана Николаева (мецосопрано), които ще си партнират със Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович.„ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ превзема нови сцени и привлича нови публики

Подвижна сцена за изкуство и градска култура

На 17 септември – Деня на София, традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите №№ 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г. М. Димитров“ и „Летище София" са предвидени флашмобове и дигитална артинсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. „Лозенец“.

Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на "2022 – Европейска година на младежта".

Столичаните и гостите на града ще се потопят в съвременен пърформанс на артистите и учениците на Цирков Център НОВ Цирк, който е и първата циркова академия за малки и големи у нас. В програмата ще се изявят студенти в специалността „Театър на движението“, млади музиканти, които ще изпълнят импровизации на класически теми на виолончело и саксофон.

Хуан Сонриенте от Аржентина ще представи паркур и трикинг изпълнения в артистичен етюд. Лонгборд денсинг демонстрации на борда на мотрисата ще впечатлят пътуващите.

Роботеатър ще представи Георги Германов от АБВ Академия, лауреат на различни конкурси и носител на награди за програмиране и цифрово предприемачество.

Зад пулта в мотрисата застават иконата на клубната сцена DISCO MANGA и DJ Valldy.

Инициативата „ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ води началото си от 2009 г. с форматите „Спектакъл в метрото“ и „Digitality Underground“ и е вдъхновена от добрите практики в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Берлин и Брюксел.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, а режисьор е Атанас Лозанов Nasix.  Събитието се осъществява с изключителното домакинство на "МЕТРОПОЛИТЕН" ЕАД.


АЛЕЯ НА СЛАВАТА

От 15 септември до края на месеца – акция в откритото градско пространство, която представя избрани плакати от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – София. Мотото е игра на думи, подчертаваща ролята на плаката –  да прославя другите изкуства. Чрез специално подбрани експонати, в сърцето на столицата ще се появят произведения, получили световни награди, всички посветени на културната сцена. Не случайно сме избрали пл. „Славейков” – средищно място за културата на столицата и на страната, което го прави незаменима локация за подобни артакции. За целта е подбрана лека, нискобюджетна конструкция и практически невидима система за закачане, която позволява многократно експониране без никакъв риск за основната метална конструкция и сигурността на преминаващите.

Проектът АЛЕЯ НА СЛАВАТА предвижда да бъдат експонирани в пространството под металните конструкции на пл. „Славейков”. Ще бъдат представени 120 плаката, спечелили едни от най-престижните световни награди. Идеята е в юбилейната за триеналето година и в навечерието на Празника на София, в  центъра да се появят шедьоври на най-влиятелните майстори на това изкуството на плаката.

 


Разходка Food and Spices Walking Tour

Разходка Food and Spices Walking Tour на английски език на 17.09. от 11:00 ч. и втора разходка на български език 17.09. от 14:00 ч. 

"Food and Spices Walking Tour e чудесна възможност за пътешествие на сетивата за всички местни хора, както и за пътешествениците, решили да посетят София. По време на разходката в района на Женски пазар участниците влизат в света на подправките и арабската храна – респективно култура, докато слушат интересните истории на собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти. По този начин всеки, който се включи, има възможност за диалог и общуване с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток." Организиратор е Meeting Points с финансова подкрепа на Върховния Комисарият на бежанците на ООН.

 


От 15 септември в Галерия на открито на Моста на влюбените

Изложба „Етюд-и-те на София: Четирите годишни времена“

Изложбата задава въпроси и след това отговаря. В началото въпросителните са много, но отговорът е един – Хроника. Защо хроника? Защото идеята е да бъде показано какво представлява София. Не какво си мислят за нея хората, а какво представлява в действителност. Този град има толкова много тайни, че не знаеш какво ще откриеш. Той се завърта около четирите сезона – годишните времена на столицата. А Градът, който "расте, но не старее", има толкова много лица в себе си, че понякога те е страх какво ще откриеш.

Сутрини и вечери, изгреви и залези – четири сезона се завъртат в танц, докато София живее всеки ден със случките, променящи я вече хилядолетия. Това е хроника на малките неща.

http://sketchesofsofia.com/, @etiuditenasofia


15 септември (четвъртък), Централен военен клуб, 19:00 часа. Вход свободен.

Концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, посветен на Деня на София – 17 септември. Диригент – Пламен Джуров.

"Вече над десетилетие „Софийски солисти” изнасят редовни концерти в най-стилната концертна зала на София – тази на Централния военен клуб. Дори и за мен е трудно да си припомня всички програми, произведения, премиери, солисти (млади и стари). Някои концерти програмирам специално и това са тези, посветени на София и нейния празник на 17 септември. За днешния концерт ви предлагаме пиеси, които вероятно сте слушали досега. Но понеже след този концерт аз се разделям със „Софийски солисти”, исках за последен път да се насладя на произведенията и моите колеги. И нека бъдещето на всички нас бъде светло и жизнерадостно! Честит празник на София!"

Проф. Пламен Джуров

Програма:

Г. Телеман – сюитата „Дон Кихот“

Г. Холст – сюита „Свети Павел”

Ал. Райчев – Партита „Меланхолика”

Б. Бритън – Симпъл симфони


"КвАРТал Фестивал: Малките неща"

С много музика, кинопрожекции, творчески работилници, изложби, инсталации и театрални спектакли старият еврейски квартал ще посрещне Празника на София – 17 септември, а празненствата са на 16, 17 и 18 септември. Темата на "КвАРТал Фестивал" е „Малките неща“ – онези детайли, които създават общата картина, но в забързаното ежедневие често ни убягват. За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си именно в сърцето на Стара София. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със собствена програма.

В програмата са включени изложби на млади художници и фотографи, театрални представления, концерти, DJ партита, кинопрожекции и артинсталации, а за най-малките гости на събитието е подготвена специална детска програма. За пореден път артисти, локализирани в творческия квартал на София, ще отворят ателиетата и домовете си, за да се доближат до публиката и да сътворят пред очите им магията на изкуството. Освен артистичната програма, "КвАРТал Фестивал", 2022: "Малките неща" ще предложи тематични турове, които да запознаят аудиторията с любопитни факти от историята на творческия квартал.

Традиционно за фестивала част от улиците в "КвАРТала" ще бъдат освободени от движение за коли. Тази година това са улиците „Триадица“ и „Сердика“, както и паркингът пред сградата на направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община – от ул. „Сердика“ до ул. „Искър“.

Освен изкуство и градска култура, тази година един от акцентите на събитието ще бъде зеленият начин на живот.

Пълната програма следете на фейсбук страница на КвАРТал Фестивал: Малките неща@kvartal.art.district.

КвАРТалната карта е на: https://drive.google.com/file/d/1QCpudSrpAwV85x6mhid-m47behLEahwO/view?fbclid=IwAR2RP88FPAlPnddPF7FBCGDSzrxC7G3rRY-tZUa60QjimGT7Q0vIOutmyVc

КвАРТалната програма е на: https://drive.google.com/%E2%80%A6/1uGXj6F6eQiFPwsYbV7%E2%80%A6/view


“Портрет на София” в светлина и звуци за Деня на София

Фотографската изложба на Йордан Симеонов “Портрет на София”, която представи жените на София с име Софѝя, оживява във впечатляващо 3D мапинг изпълнение за Деня на София. Събитието е естествено продължение на успешната идея със серия от широкоформатни фотографии, която бе представена в "Ларгото" през месец април, но този път във видео, светлинен и звуков спектакъл. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния военен клуб от 20:30 часа на 16 и 17 септември.

Звездата от филма “Вчера” София Кузева, младата надежда на Народния театър София Бобчева, известният пулмолог д-р София Ангелова, предприемачи, архитекти, хора на изкуството, студентка и ученичка разказват в пърформънса за своята специална връзка с града, в който живеят и чието име носят. Архитектурата, духът и звуците на София оживяват. Зрителите ще могат да се насладят и на впечатляващи кадри от въздуха на емблематични площади, улици, забележителности и места на града.

Оператор на интервютата по проекта е Добрин Кашавелов. Кадрите с дрон са заснети от младия оператор Емил Горанов, а сценарист и продуцент е журналистът Слави Ангелов. Анимациите, обединяващи всички кадри, са на Георги Григоров, а 3D мапингът се осъществява от Light work.

Кратки видеа с посланията на героините от проекта ще бъдат излъчвани в продължение на седмица и на метростанциите в София специално за празника на града. Късометражен филм за проекта “Портрет на София” ще бъде излъчен по БНТ1 от 23:10 часа на 17 септември. Той е заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, автор на 7 документални филма, отличени с награди и поставени в официалната селекция на престижни фестивали за документално кино в България и Европа. “Портрет на София” е 3-годишен проект на фотографа на вестник “24 часа” Йордан Симеонов, носител на множество отличия от конкурси в България и Европа.


Празничен танцов спектакъл и карнавално шествие в парка „Заимов“

(При лошо време събитието ще се проведе в концертната зала на Дом на културата „Средец“)

16 септември, начало в 17:30 ч.

С участието на танцов ансамбъл „Средец“ и танцов ансамбъл „Здравец“ към Дом на културата „Средец“, детско танцово студио „Хорце“, танцов състав „Шопски наниз“, детско-юношески ансамбъл „Вихрен“, танцова формация „Софистик-живо“, фолклорен ансамбъл „Светлина“, клуб по спортни танци „Средец“ към Дом на културата „Средец“, балет „Веда Джуниър“, балетно студио „Тиара“, фолклорен ансамбъл „Люлин“.


Концерт за Деня на София на "Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов

16 септември, 18:30 ч., Общински културен институт „Надежда“. Вход свободен.


Тържествен концерт „София, празнувай с класика“

На 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ организира тържествен концерт „София, празнувай с класика“. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото. Оркестърът на Класик ФМ под диригентската палка на Максим Ешкенази и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, както и солистите Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) ще участват в атрактивното събитие.

В концерта ще прозвучи премиерно за България оригиналният вариант на кантата Gloria в ре мажор, RV 589 от Антонио Вивалди, написана за дамски хор, струнен оркестър и солисти. Композицията е създадена в периода 1713 – 1717 година и е предназначена за хора и оркестъра на сиропиталището Ospedale della Pietà, където Вивалди дълго време е преподавал. Едва по-късно творецът допълва оркестъра с духови инструменти, а вокалните партии са поверени на смесен хор. Другите творби в програмата са от творчеството на Алесандро Марчело, Жан-Батист Аколай и Марин Големинов. 

Изявените изпълнители на класическа музика в тази програма ще подадат ръка за дебюта на две даровити деца в първите им стъпки на голямата сцена – това са цигуларката Богомила Кръстева и певецът Владимир Илисавский. 9-годишната Богомила учи в класа на Благородна Танева от Националното музикално училище „Л. Пипков“. Тя се занимава с цигулка от три години. В началото опитва да свири и на пиано, но много бързо разбира, че цигулката ще ѝ стане любима. „Това е велик инструмент“, казва Богомила. Тя ще изпълни едночастния Концерт за цигулка и струнен оркестър в ла минор от Жан Батист Аколай.

Владимир Илисавский притежава прекрасен глас и ще участва в изпълнението на Gloria заедно със солистките Таня Угринова и Гергана Николаева. Влади израства в музикантско семейство – неговият баща, Василий Илисавский, е пианист и реномиран интерпретатор на бароков репертоар. Влади е възпитаник на частното училище Izzi Science. От малък има участия в хора на Софийската опера и играе ролята на Гаврош в постановката на мюзикъла „Клетниците“.

Събитието във фейсбук е на: https://www.facebook.com/events/3282389471998376


“Есенен авто-ретро салон и парад”

  • Близо 300 ретро автомобила, включително уникални модели, произведени в много малко бройки;
  • 17 септември 2022, събота, пл. „Княз Александър I“;
  • Салон: 8:30 – 12:30 ч. Парад: 13:00 – 13:30 ч.;
  • Безплатен вход за всички посетители.

Софийският авто-ретро клуб (САРК, https://www.facebook.com/sofiaretroclub) за втори път ще проведе “Есенен авто-ретро салон и парад”. Шоуто е част от Културния календар по случай Деня на София и ще се състои на 17 септември 2022 от 8:30 до 13:30 ч. на пл. “Княз Александър I”.

Колите

Експонатите ще бъдат около 300, сред които едни от най-редките, запазени или възстановени класически автомобили в страната. Сред тях посетителите ще видят:

1. Mercedes-Benz 600 W100 Pullman Landaulet, 1967 г. (1964 – 1981): 1 от 22 произведени, собственост на НСО;
2. ЗИЛ 115 (4104), 1983 г. (1978 – 1983) 1 от 106 произведени, собственост на НСО;
3. Mercedes-Benz SLR McLaren, 2006 г. 1 от 2157 произведени;
4. Mеrcedes-Benz E500 Limited, 1994 г. 1 от 500 броя от общо 10 479 произведени;
5. Porsche 911 Targa, 1972 г. (състояние конкурс);
6. Porsche 911 991.1 GT3 RS, 2016 г.;
7. Lancia Delta Integrale EVO II, 1993 г.;
8. Porsche 911L Softwindow Targa, 1968 г.;
9. Porsche 911T Coupe, 1969 г.;
10. Clenet Series I, 1977 г., №22 от 252 произведени, единствен в България;
11. Alfa Romeo Giulietta Sprint Veloce 1600, 1961 г. (1956 – 1962) 1 от 3058 произведени;
12. Porsche 911 996 Turbo S Coupe, 2005 г. 1 от 600 произведени (1 от 314 бр. LHD Aut);
13. Porsche 911 996 Turbo S Cabriolet, 2005 г. 1 от 963 произведени. (1 от 420 бр. LHD, 6 Speed);
14. Maserati MC20, 2021 г. 1 от 700 произведени, единствен в България;
14. Messerschmitt KR200 (Kabinenroler) (1953 – 1964);
16. Ferrari 512 TestaRossa 1992 г. (1992 – 1994) 1 от 2260 произведени, единствен в България;
17. Packard Custom Super Clipper Eight, 1947 г. 1 от 1970 произведени, единствен в България;
18. Mercedes-Benz 500K Coupe (реплика) 2007 г. (1934 – 1936);
19. Willys MB, 1942 г. (1941 – 1945), единствен в България;
20. ГАЗ 67Б (1943 – 1953);
21. Zündapp KS 750 1944 г. (1940 – 1944);
22. Автобус Родина 1974 г. (1953 – 1974);
23. Автобус Чавдар 11М3, 1988 г.;
24. Автобус Skoda 706 RTO (1958 – 1972);
25. Велосипед “Братя Пантеви” (1932 – 1944);
26. Велосипед Peugeot, 1922 г.

Този списък ще бъде допълнен с ексклузивни автомобили от Overdrive и Auto Italia (Maserati и Ferrari). По традиция сред участниците има не само ретро, но също класически суперколи от XXI век, сред които модели на Ferrari, Lamborghini, McLaren, Porsche

За втори път ретро салонът ще завърши с бляскав парад. Ретро обиколката на всички участници ще се състои с маршрут по ул. “Раковски”, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.


17 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА, 20:00 ч., хотел „ХЕМУС“

Канетикс – акробатика в небето

КАНЕТИКС – първата и единствена в света трупа за акробатика по фасади на сгради, ще изнесе своя спектакъл за първи път на фасадата на хотел “Хемус” на бул. “Черни връх”. Трупата ще представи един различен въздушен спектакъл в изпълнение на седем виртуозни акробати. Артистите ще изпълнят сложни акробатични елементи, салта и хореография в комбинация с музика и осветление. Красотата на вертикалната акробатика е, че изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията. С полети на 30 метра над земята артистите ще съживят архитектурните пространства.

Шоуто е с продължителност 8 минути.


 


„Европейски дни на наследството – София 2022“

17 и 18 септември 2022 г. Вход свободен. Над 30 сгради със забележителна архитектура ще разкрият своите тайни на софийската публика. ПРОГРАМА: https://cutt.ly/ZCbBXWZ

Тазгодишното издание на събитието е на тема „Устойчиво културно наследство“ и има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще. Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие.

 Международен фестивал „Панаир на куклите“

http://www.sofiapuppet.com/

16 септември, 17:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14

МЕКО КАЗАНО по Валери Петров

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СТАРА ЗАГОРА, България
Режисура: Цвети Пеняшки
Сценография: Илина Стефанова
Музика: Милен Апостолов
Хореография: Мария Димитрова
Участват: Диляна Спасова, Елица Матева, Станислав Матев, Калоян Георгиев, Любен Чанев
Малкият Светльо, в желанието си да попълни своята колекция от индианци, лъже, че не е получил писмото с парите на баба си.
В неспокойния си сън той разбира, че безжалостният и лош човек няма право на милост и снизхождение, че без сам да си сторил добро, не можеш да очакваш добро от другите.
 


16 септември, 18:00 ч., пред ОКИ Дом на културата „Красно село“

Продължителност: 50 мин. Улично представление
ANTAMAPANTAHOU MARIONETTE THEATRE, Гърция
СТРУНИТЕ НА МУЗИКАТА
Режисьор: Никос Томпрос
Участват: Елени Панагиото, Никос Томпрос
Забавен световен музикален концерт, представен от хора и марионетки. Спектакълът включва серии от скечове, изпълнени от 11 кукли и двама кукловоди. Те играят като герои, както от куклено представление, така и от пантомимен спектакъл.
Музикалната програма включва перкусии, арабски инструмент уд, акордеон, азиатска белиденс танцьорка, циганка – певица, 3 класически цигулки, китара, изпълнение на барабаниста на рок група „Струни“, цигулар в ранните си години и кънтри певец.
Спектакълът е комбинация от куклен театър и пантомима. Движенията на марионетките и актьорите са подчинени на хореография, базирана на елементи и техники от стила комедия дел арте.


16 септември, 19:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ № 19
ПРЕМИЕРА

„ПАЛЕЧКА“ по Ханс Кристиян Андерсен
СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, България
Драматизация, режисура и сценография: Магдалена Митева
Музика: Никола Стоянов
Участват: Галина Савова, Татяна Етимова, Любомир Генчев, Мариан Рангелов
Малката и ефирна Палечка оживява на сцената чрез вълшебната четка на едни необикновени  художници! Те рисуват магически картини и одухотворяват всяка линия. Куклите и героите се създават пред очите ви.


17 септември, 11:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14

„НЕЗНАЙКО В СЛЪНЧЕВИЯ ГРАД“ по Николай Носов  
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ПЛОВДИВ, България
Режисура: Елица Петкова  
Сценография: Ива Гикова и Ивайло Николов  
Музика: Пламен Петков
Участват: Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Даниела Русева, Елин Стоянова, Ивелин Николов  
“Незнайко в Слънчевия град” е история за силното желание на едно дете да бъде добро, но само за да получи своята награда. А именно вълшебната си пръчица! Сбъдването на желанието му го въвлича в приключение, което води след себе си големи последствия, за които той все още не е готов. Без да поглежда назад, Незнайко смело размахва вълшебната пръчица пред очите ни, докато не стига до най-голямата магия, на която е способен човек – да бъдеш добър, защото искаш да си такъв!
 


17 септември, 11:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ № 19
„ПАЛЕЧКА“ по Ханс Кристиян Андерсен
СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, България
Драматизация, режисура и сценография: Магдалена Митева
Музика: Никола Стоянов
Участват: Галина Савова, Татяна Етимова, Любомир Генчев, Мариан Рангелов
Малката и ефирна Палечка оживява на сцената чрез вълшебната четка на едни необикновени  художници! Те рисуват магически картини и одухотворяват всяка линия. Куклите и героите се създават пред очите ви.


17 септември, 12:00 ч., по алеите на Градска градина пред Народен театър „Иван Вазов“

17 септември, 18:00 ч., по алеите на Борисова градина – детска площадка „Слонче“

ХАТХИ
CENTRE DA TITELLES DE LLEIDA, Испания
Режисьор: Бернат Валве
Дизайн на слона: Йоан-Андрю Валве
Конструкция: Бернат Валве, Ла Гаргола
Музика: Бернат Валве
Участват: Франсис Фере, Ориол Вазкес и Дейвид Верге
Голям слон върви тежко и величествено в града. Върви с водач и носач, за да обиколи света и да вдъхне уважение към животните и природата. В държавата откъдето произлиза – Индия, слонът е далеч по-почитан и за мнозина е свещен.
Пътуващото шоу иска да грабне всеки с физическото величие на това животно. Елегантната му походка, в ритъма на хинди музиката, ще ви отведе в джунглата, където той е роден. Но не се плашете от Хатхи – той е много дружелюбен, ако се отнасяте с него с любов и уважение.


17 септември, 17:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14

ХАРТИЕН ТЕАТЪР

RAUXA, Испания

Режисура: Хави Санчес и Аналиа Серенели

Интерпретация: Хави Санчес

Сценография: Раукса

Музика: Бернат Валве

С участието на: Хави Санчес

„Хартиен театър“ е съвременно цирково шоу, в което чрез манипулация на обектите, клоунът и физическият театър, в комбинация с необикновените кукли, търсят великата сила на въображението.

„Хартиен театър“ представя човека в неговата самота. Това е парти без изкушения, монодиалог, където въображението облекчава тежестта на самотата, за да даде пространство на един поетичен и мечтателен свят. Той е пауза, грешка в създадената система. Момент на глътка въздух във време, в което светът спира и поезията танцува.

18 септември, 11:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Янко Сакъзов“ № 19

ПЪПЕТ АРТ, България

ТИГЪРЧЕТО СПАС

по Рада Москова

Режисура: д-р Михаела Тюлева

Драматургия: Ивелин Николов и Йордан Тинков   

Постановка: проф. Жени Пашова

Сценография: Ивелин Николов и Йордан Тинков

Музика: Николай Димитров

Участват: Ивелин Николов и Йордан Тинков

18 септември, 12:00 ч., по алеите на Южен парк – от главния вход откъм ул. „Бяла черква” по централната алея до поляната с гълъбите и обратно
 

18 септември, 18:00 ч., по алеите на парк Заимов – около „Листото“

CENTRE DA TITELLES DE LLEIDA, Испания
ХАТХИ

Режисьор: Бернат Валве
Дизайн на слона: Йоан-Андрю Валве
Конструкция: Бернат Валве, Ла Гаргола
Музика: Бернат Валве
Участват: Франсис Фере, Ориол Вазкес и Дейвид Верге
Голям слон върви тежко и величествено в града. Върви с водач и носач, за да обиколи света и да вдъхне уважение към животните и природата. В държавата откъдето произлиза – Индия, слонът е далеч по-почитан и за мнозина е свещен.
Пътуващото шоу иска да грабне всеки с физическото величие на това животно. Елегантната му походка, в ритъма на хинди музиката, ще ви отведе в джунглата, където той е роден. Но не се плашете от Хатхи – той е много дружелюбен, ако се отнасяте с него с любов и уважение.


18 септември, 19:00 ч., Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР „ГЕОРГИ МИТЕВ-ЖОРО“ – ЯМБОЛ, България

ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ

по Астрид Линдгрен

Режисура: Анна-Валерия Гостанян

Сценография: Наталия Гочева

Музика: Пламен Петков 

Участват: Ния Янакиева, Цветелина Николова, Любомир Желев, Христо Петев

Настанете се удобно на своите седалки, защото при вас, с гръм и трясък, идва едно червенокосо момиче, с лунички на лицето и нос като картоф. Да, това е тя – Пипилота Виктоалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, но вие можете да ѝ казвате само Пипи.

 Празнична програма на Регионалния исторически музей – София

17 септември 2022 г.

 

Регионалният исторически музей – София чества Деня на София, 17 септември 2022 г., и отбелязва седем години от откриването на постоянната си експозиция с празнична програма.

Всички изложби, ателиета и събития са безплатни.

 

Изложби

Регионален исторически музей – София (сградата на пл. „Бански“ 1), последен час на влизане 20:00 ч.

10:00 – 21:00 ч. Постоянна експозиция

10:00 – 21:00 ч. „Исторически паркове и градини на София“, зала „Временни експозиции“, етаж 1

10:00 – 21:00 ч. „Фестум“ – изложба на Дончо Дончев, зала „Под куполите“, етаж 2

10:00 – 21:00 ч. VIII годишна изложба „Археология на София и Софийско“, зала „Временни експозиции“, партерен етаж

10:00 – 20:00 ч. Micro-folie, дигитална изложба (прожекции на кръгъл час), етаж 1

Триъгълна кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16, последен час на влизане 20:00 ч.

10:00 – 21:00 ч. Изложба “SHAPES OF PAPER”/„Форми на хартия“, автори Ацуми Мурата и Вакако Иншисоне (куратор Даниела Тодорова)

АККК „Сердика“ (подкуполно пространство на пл. „Независимост“)

10:00 – 21:00 ч. „Архитектурни обекти и архитекти с кръгли годишнини през 2022 г., оставили следи в архитектурния облик на столицата ни“ – изложба, организирана от обединение „Сдружени софийски архитекти“ към Съюза на архитектите в България

10:00 – 20:00 ч. „Архитектурно наследство, създадено с мъдрост, вяра, надежда и любов – да го пазим за тези, които идват след нас“ – изложба на арх. Белин Моллов, зала 2

10:00 – 20:00 ч. “Фотографски експерименти”, изложба на Силвио Томов, зала 3

Археологическо ниво на базиликата "Света София"

10:00 – 18:00 ч. Фотоизложба СПРИ И ПОГЛЕДНИ! Фотоспирки на Анатолий Грозданов

Беседи

11:00 – 12:00 ч. Специализирана беседа за деца (6 – 14 год.) с включен въпросник и награди за участниците в Археологическото ниво на базилика "Света София" (максимален брой: 20 участници)

11:00 – 12:00 ч. „Древна Сердика – минало и настояще“ – обиколка с беседа (АККК „Сердика“, Източна порта на Сердика, Археологически парк „Западна порта на Сердика“), сборен пункт пред сградата на Музея, пл. „Бански“ 1

15:00 – 16:00 ч. Тематична беседа с обиколка на Археологическото ниво на базиликата "Света София" – за деца и възрастни (максимален брой: 20 участници)

16:00 – 17:30 ч. „Изгубената улица "Търговска“ – обиколка с беседа, сборен пункт пред сградата на Музея, пл. „Бански“ 1

17:00 – 18:00 ч. Тематична беседа с обиколка на Археологическото ниво на базиликата "Света София" – за деца и възрастни (максимален брой: 20 участници)

18:00 – 19:00 ч. „Музеят на София – расте, но не старее!“ – беседа с екскурзовод в постоянната експозиция на Музея по случай седем години от нейното откриване, група до 30 души, сборен пункт фоайето на Музея

18:00 – 19:00 ч. Археологически парк „Западна порта на Сердика“ – обиколка с беседа

19:00 – 20:00 ч. „По пътя на Мъдростта – София“ – обиколка с беседа из емблематичните обекти на София, сборен пункт пред сградата на Музея (пл. „Бански“ 1) до базиликата "Света София"

20:00 – 21:00 ч. „По пътя на Мъдростта – София“ – обиколка с беседа из емблематичните обекти на София, сборен пункт пред базиликата "Света София" до сградата на Музея (пл. „Бански“ 1)

Ателиета за деца

10:00 – 13:00 ч. „София = дом“ – творческо ателие за изработка на хранилки за птици от пластмасови бутилки с визията на емблематични софийски сгради. Образователен център към АККК „Сердика“, организатор АЛОС – Център за неформално образование и културна дейност

11:00 – 12:30 ч. „Пътешествие във времето: Антична Сердика“ – детска архитектурна работилница, зала 2, подкуполно пространство на АККК „Сердика“, съпътстваща изложбата на ССА към САБ, организирана от Сдружение „Детска архитектурна работилница“

13:00 – 16:00 ч. „Дървесните видове в района на музея“ – беседа и образователно ателие пред сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 (до 15 деца в група)

14:30 – 15:30 ч. Да опознаем красивите сгради – беседа-игра с карта с начало в подкуполното пространство на АККК „Сердика“, съпътстваща изложбата на арх. Б. Моллов

16:00 – 17:00 ч. „Музей за детски приказки” – четене на книжки и оцветяване/рисуване на приказни герои пред сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 (до 15 деца в група)

Концерти

14:00 – 14:30 ч. Концерт на детски хор „Смехуранчета“, събитие към изложбата на ССА към САБ, подкуполно пространство на АККК „Сердика“

18:00 – 18.30 ч. Изпълнение на саксофон на арх. Георги Георгиев, концерт посветен на българските архитекти, творили за красотата на София, подкуполно пространство на АККК „Сердика“


По случай Деня на София – 17 септември, Международното триенале на сценичния плакат преобрази площад „Славейков“ в Галерия на открито със забележителни образци на българското и световно плакатно изкуство

 

По случай Деня на София – 17 септември, Международното триенале на сценичния плакат преобрази площад „Славейков“ в Галерия на открито със забележителни образци на българското и световно плакатно изкуство

Публиката ще се срещне с прочути автори и техните творби – всички посветени на различни културни събития. Колекцията е специално подбрана от внушителния фонд на Международното триенале на сценичния плакат – София, чието десето издание ще бъде открито на 1 ноември. Проектът е част от Календара на културните събития на столицата. Замислен е като поредица от сменяеми изложби в откритото градско пространство, които да върнат плаката на неговото най-естествено място – улицата.

Мотото "Алея на славата" е игра на думи, подчертаваща не само че изложените плакати са със световна слава и създателите им са сред най-влиятелните фигури в съвременния графичен дизайн, но и че плакатът е призван да прославя другите изкуства. В едно от най-емблематичните места на София, чрез специално създадено експозиционно решение от проф. Божидар Йонов, се появяват произведения, получили световни награди, посветени на прочути автори, творби и събития, белязали завинаги нашата и чуждестранна културната сцена.


Дейности