Назад

"Европейски дни на наследството" – София `2021

Създадени през 1984 г. по инициатива на френския министър на културата Джак Ланг и подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, „Европейските дни на наследството" имат за цел да популяризират богатството и многообразието на културното наследство.

На 18 и 19 септември "Дни на наследството“ ще се проведат в София за осма поредна година. Мотото им е: „Заедно за културното наследство!“, организирани са от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община.

Многобройни знакови сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят безплатно своите врати. Сред тях са: Софийската синагога, Джамията „Баня Баши", Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Министерство на отбраната, Министерство на външните работи, Скулптурен парк, Военна академия “Г. С. Раковски“, Централен военен клуб, Национален музей – Двореца, Софийската опера и балет, Музей „Земята и хората“, Регионален исторически музей, БАН – Етнографски музей, Концертен комплекс “България”, Българска академия на науката, музеите „Яворов“, „Иван Вазов“, „Петко и Пенчо Славейков“, „Никола Вапцаров“, частна галерия „Класика“, Британски съвет в България, Държавен културен институт към МВнР, Резиденция на Френското посолство и др.

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта Historicalroutes.bg.

Специален акцент в тазгодишното издание е лекцията, организирана от Френския институт в България на 17 септември от 17:00 ч. в Аула Магна на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема: „Опазване на културното наследство: Нотр Дам дьо Пари, предизвикателствата на реконструкцията“, водена от Бенжамен Мутон – главен архитект по историческите обекти на Франция.

Посещенията на обектите и съпътстващата програма се осъществяват при спазване на действащите санитарни мерки срещу Ковид-19, включващи носене на маска, спазване на дистанция, дезинфекция на ръцете, а за Френската резиденция – и сертификат за ваксинация.

Пълна информация за програмата на събитието можете да следите на сайта на Френския институт в България и сайта за култура на Столична община "АртСофия".


Дейности