4000 на старт в Софийския маратон тази неделя

Поръчват допълнителни номера за 10 км, благотворителни инициативи към масовото спортно събитие

Близо 4000 се очакват на старт в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, съобщиха днес организаторите. Едно от най-масовите и чакани от столичани събития е тази неделя със старт/финал от площад "Батенберг". Софийският маратон, ще се състои за четвърти пореден път по това трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти.

„Софийският маратон е един от малкото по света, които запазиха стартовете си и по време на пандемията. След двегодишна пауза заради здравните мерки, най-кратката дистанция се завръща в програмата на Wizz Air София маратон. Спортът е общинска политика, а маршрутът с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, спортен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата. Това събитие дава още една здравословна алтернатива за младите хора“ – заяви на срещата с медиите днес Георги Георгиев – председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

ЗАПИСВАНЕТО ЗА МАСОВИЯ СТАРТ Е БЕЗПЛАТНО

Записването за бягането по 2,2-километровия маршрут е безплатно, желаещите трябва само да си вземат номер от офиса на състезанието, който ще бъде отворен в "Княжеската градина" до Орлов мост в четвъртък след 14 ч. В това кратко бягане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да участва с номера си в томболата с много атрактивни награди.

„Всеки престижен град има своя маратон и е горд със своето спортно събитие, в един ден от годината отдаваме заслуженото на атлетите и ги приветстваме по зелените булеварди и улици на българската столица. Интересът към маратона е голям, най-много записани има на 10 км и това наложи да поръчаме допълнителни стартови номера за тази дистанция“ заяви Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“.

ОТНОВО С НЯКОЛКО СОЦИАЛНИ КАУЗИ

Илиев информира още, че организаторите спазват традицията да разширяват социалните каузи на маратона. Този път те ще подпомогнат с 3000 лв. рехабилитацията след внезапен мозъчен кръвоизлив и инсулт на 20-годишната Деяна Бъчварова. Наред с това, по трасето ще потеглят няколко групи с благотворителни инициативи – в 10:00 ч. заедно с 10-те км е стартът на Паракидс, подпомогащи физическата активност на хората със специални потребности, а в 10:16 ч. е стартът за хората с трансплантации. По предварително заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат следящите за здравето им лекари и медицински лица. Отделно е инициативата на Garmin „Ти спортуваш – Розов октомври“, която подпомага борбата с рака.  

ПАМЕТНИЯТ МЕДАЛ ТОЗИ ПЪТ Е С ЦЪРКВАТА „СВЕТА СОФИЯ“

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата „Света София“.

УЧАСТНИЦИ ОТ 46 ДЪРЖАВИ, ЧУЖДЕНЦИТЕ СА НАД 700

„До момента са записани участници от 46 държави, сред тях за първи път – представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо чужденците досега са над 700, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. В последната седмица се активизираха корпоративни заявки, те вече са над 30 и стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи“ – заяви Даниел Дуков – спортен директор на маратона.

ЕЛИТНИ АТЛЕТИ ЩЕ АТАКУВАТ РЕКОРДИТЕ НА МАРАТОНА

Станаха известни и държавите, които ще участват с елитни маратонци. Очаква се старта на десетина класни атлети – 7 мъже и 3 жени от Кения, Етиопия и Мароко. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето: 2.13:02 ч. на Радуан Нуини (Мар) при мъжете и 2.28:38 ч. на Джебет Наом (Кен) – и двете постижения са от 11/10/2020 г.

СТАРТЪТ Е В НЕДЕЛЯ В 9:30 Ч. ОТ ПЛОЩАД „БАТЕНБЕРТ“

Софийският маратон тази есен е на 9 октомври със старт в 9:30 ч. и отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта".  Онлайн регистрацията приключи, но след крайния срок заявки ще се приемат само в офиса на състезанието след четвъртък до изчерпване на стартовите номера. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9:30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42,195 км, в 9:45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10:00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10:15 ч. е масовият старт на 2,2 км. Контролното време е 5 ч. и  30 минути. „Апелираме за разбиране от страна на гражданите, за частичните ограничения в движението, като те ще бъдат премахнати поетапно веднага след преминаването на последните участници“ – заяви главен инспектор Кирил Лозанов – началник-сектор „Общинска полиция“ към СДВР.

ОБЩИЯТ НАГРАДЕН ФОНД Е НАД 60 000 ЛВ.

Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети, както и за подобрилите рекорда на трасето. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

ОТНОВО „АРКА НА ПОБЕДИТЕЛЯ“

Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

ЗА ПЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ С ПРЕСТИЖНИ ПРИЗНАНИЯ

За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“ – вече с името „Road Race“ етикет, като е  включен в календара на IAAF – Международната Асоциация на Атлетическите Федерации и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2022 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.


ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА „МАРАТОН СОФИЯ” на 09.10.2022 г.

На 09.10.2022 г. ще се проведе „Маратон на София“ по следния маршрут: старт от пл. „Княз Александър I” пред Национална художествена галерия по бул. „Цар Освободител”, бул. „Княгиня Мария-Луиза” до пл. „Лъвов мост”, по бул. „Княгиня Мария-Луиза”, бул. „Витоша”, наляво по ул. „Алабин“, ул. „Ген. Гурко“, по ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, по бул. „Кн. Ал. Дондуков”, моста „Чавдар”, бул. „Владимир Вазов”, по ул. „Тодорини кукли”, по ул. „Река Велека”, по бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе“ до ул. „46“ (кв. „Враждебна“), обратно по бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, моста „Чавдар“, бул. „Кн. Ал. Дондуков“, наляво по бул. „Васил Левски“, по ул. „Московска“, по ул. „Дунав“, пл. „Св. Ал. Невски“, ул. „Оборище“, наляво по ул. „Г. С. Раковски“, по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Княз Александър I” пред Национална художествена галерия, където е финалът.

Въвежда се временна организация на движението съответно:

От 07:00 часа на 08.10.2022 г. до 19:00 часа на 09.10.2022 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- на паркинга на пл. „Княз Александър I”;

- на ул. „Княз Александър I” между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Съборна“;

- югоизточната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ – 5 (пет) броя паркоместа;

- на локалното пътно платно на бул. „Кн. Мария-Луиза“ № 64 – 5 (пет) броя паркоместа.

От 18:00 часа на 08.10.2022 г. до 19:00 часа на 09.10.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” в участъка между ул. „Г. С. Раковски“ и пл. „Независимост”.

От 07:00 часа до 16:00 часа на 09.10.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по:

- бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;

- бул. „Княгиня Мария-Луиза” между бул. „Тодор Александров” и ул. „Козлодуй”;

- пл. „Лъвов мост“;

- ул. „Поп Богомил“ между ул. „Георг Вашингтон“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“;

- ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ между ул. „Сердика“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“;

- ул. „Цар Симеон“ между ул. „Георг Вашингтон“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“;

- ул. „Екзарх Йосиф“ между ул. „Сердика“ и бул. „Княгиня Мария-Луиза“;

- бул. „Кн. Ал. Дондуков“ между пл. „Независимост“ и ул. „Бачо Киро“ и между бул. „Васил Левски“ и моста „Чавдар“;

- бул. „Витоша” между бул. „Тодор Александров” и бул. „Александър Стамболийски”;

- бул. „Тодор Александров” между бул. „Витоша” и бул. „Христо Ботев”;

- бул. „Александър Стамболийски” между бул. „Витоша” и бул. „Христо Ботев”;

- ул. „Позитано“ между ул. „Лавале“ и бул. „Витоша“;

- ул. „Алабин” и ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Витоша” и ул. „Г. С. Раковски”;

- ул. „Денкоглу“ между ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Граф Игнатиев“;

- ул. „Солунска“ и ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Ген. Гурко“ и ул. „Ангел Кънчев“;

- ул. „6-ти септември“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“;

- ул. „Цар Шишман“ между ул. „Аксаков“ и пл. „Народно събрание“;

- ул. „Иван Вазов“ между ул. „6-ти септември“ и ул. „Г. С. Раковски“;

- ул. „Г. С. Раковски” между ул. „Ген. Гурко” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;

- ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Кракра”;

- ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „11-ти август”;

- ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- бул. „Янко Сакъзов“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „Кракра“;

- ул. „Бяло море“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и ул. „Чаталджа“;

- ул. „Злетово“ между бул. „Ген. Данаил Николаев“ и бул. „Княз Дондуков“;

- ул. „Поручик Пачев“ между ул. „Тракия“ и бул. „Кн. Ал. Дондуков“;

- моста „Чавдар”;

- бул. „Владимир Вазов“ между ул. „Черковна” и бул. „Ботевградско шосе”;

- ул. „Черковна“ между ул. „Е. Симидчийска“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Ильо войвода“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Скайлер“;

- ул. „Панайот Хитов“ между ул. „Макгахан“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Острово“ между ул. „Макгахан“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Тодорини кукли“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Река Велека“;

- ул. „Неофит Бозвели“ между ул. „Тодорини кукли" и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Баба Вида“ между ул. „Спас Гинев“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Река Велека“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Тодорини кукли“;

- ул. „Васил Кънчев“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Ангел войвода“;

- ул. „Резбарска“ между ул. „Васил Кънчев“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „549“ между ул. „Резбарска“ и бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Витиня“ между ул. „544“ и бул. „Владимир Вазов“ и между бул. „Владимир Вазов“ и улицата от северната страна на бул. „Владимир Вазов“;

- ул. „Поп Груйо“ между ул. „Могилата“ и ул. „Св. Тома Иконописец“;

- ул. „Станислав Доспевски“ между ул. „573“ и ул. „Св. Тома Иконописец“;

- ул. „Поручик Г. Кюмюрджиев“ и ул. „Св. Тома Иконописец“;

- ул. „61“ между ул. „1“ и бул. „Владимир Вазов“;

- крайна дясна пътна лента на северното и южното пътно платно на бул. „Ботевградско шосе“ между бул. „Владимир Вазов“ и ул. „46“ (кв. „Враждебна“).

От 04:30 часа до 16:00 часа на 09.10.2022 г. частично се променят маршрутите на част от градския транспорт:

ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ

Трамвайна линия № 1 ще се движи по следния маршрут: от ж.к. „Иван Вазов“ по маршрута до кръстовище бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, по бул. „Христо Ботев“, по ул. “Струга“, по бул. „Кн. Мрария-Луиза“, по бул. “Христо Ботев“ и след ул. “Алабин“ по маршрута до ж.к. "Иван Вазов", двупосочно.

Трамвайна линия № 4 ще се движи: от кв. "Орландовци" по маршрута до кръстовище ул. „Козлодуй“, бул. „Кн. Мария-Луиза“, по бул. “Кн. Мария-Луиза“, по бул. “Христо Ботев“, по бул. “Ал. Стамболийски“ и по маршрута до кв. “Овча купел“, двупосочно.

Трамвайна линия № 10:

- от ж.к. "Западен парк" до Съдебна палата, двупосочно;

- от пл. "Журналист" до метростанция "Витоша", двупосочно.

Трамвайна линия № 12: от кв. "Илиянци" по маршрута до кръстовище бул. “Кн. Мария-Луиза“ – бул. „Христо Ботев“, по бул. “Христо Ботев“, по ул. „Струга“, по бул. “Кн. Мария-Луиза“ и по маршрута към кв. “Илиянци“;

Трамвайна линия № 18: от кв. “Орландовци“ по маршрута до кръстовище ул. “Козлодуй“ – бул. “Кн. Мария-Луиза“, по бул. “Кн. Мария-Луиза“, кв. “Триъгълника“ до метростанция "Хан Кубрат", двупосочно;

Трамвайни линии №№ 20 и 22 да се движат:

Трамвайна линия № 20:

от метростанция "Опълченска" до Младежки театър, двупосочно;

- от депо "Искър" до пл. "Васил Левски", двупосочно;

Трамвайна линия № 22:

от депо "Красна поляна" до Младежки театър, двупосочно;

- от автостанция "Изток" до пл. "Васил Левски", двупосочно.

За трамвайни линии №№ 20 и 22 се разкрива временна двупосочна спирка на бул. “Янко Сакъзов“ при пл. "Васил Левски".

Трамвайна линия № 27: от кв. „Манастирски ливади-запад“ по маршрута до кръстовище бул. „Христо Ботев" – ул. "Алабин“, по бул. „Христо Ботев“, по бул. “Кн. Мария-Луиза“ и по маршрута до надлез „Надежда“, двупосочно.

ТРОЛЕЙБУСНИ ЛИНИИ

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница (ж.к. "Бъкстон"/ж.к. "Гоце Делчев" по маршрутите до кръстовище бул. "Васил Левски" – бул. "Цар Освободител", по бул. "Цар Освободител", по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. "Ген. Гурко", по бул. "Васил Левски" и по маршрутите.

Тролейбусите от тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8 ще спират на начална/крайна спирка с код 1700 „СУ "Св. Климент Охридски“ на бул. „Цар Освободител“, за автобусна линия № 94 и електробусни линии №№ 84 и 184.

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ "Св. Анна"/ж.к. "Дружба 1/2" по маршрутите до кръстовище бул. "Цариградско шосе" – бул. "Цар Освободител" –бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по западното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до Национален стадион „Васил Левски“, обратно по източното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, по бул. „Цариградско шосе“ и по маршрутите към УМБАЛ „Св. Анна“ в ж.к. „Дружба“;

- спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ е крайна за маршрутите в посока СУ „Климент Охридски“;

- спирка с код 1287 „Пл. "Орлов мост“ е начална спирка в посока УМБАЛ "Св. Анна"/ж.к. "Дружба 1/2".

Тролейбусна линия № 6: да се движи от ж.к. "Люлин-3" до пл. "Сточна гара", като преминава през транспортния подлез на пл. "Лъвов мост", двупосочно.

Тролейбусна линия № 9: от ж.к. "Борово" по маршрута до кръстовище бул. "Васил Левски" – ул. "Г. С. Раковски", по бул. "Васил Левски", по бул. "Цар Освободител", по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. "Ген. Гурко", наляво по бул. "Васил Левски", по бул. "Патриарх Евтимий" и след кръстовище бул. "Патриарх Евтимий" – ул. "Г. С. Раковски" по бул. "Патриарх Евтимий" по маршрута до ж.к. "Борово".

Тролейбусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни спирки в променения участък от маршрута.

Електробусна линия № 9: от Автобаза "Искър" по маршрута до кръстовище бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ – ул. „Ген. Гурко“, обратен завой пред Национален стадион "Васил Левски", по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и след ул. „Шипка“ по маршрута до автобаза "Искър".

Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

АВТОБУСНИ ЛИНИИ

Автобусна линия № 280: от ж.к. "Студентски град" по маршрута до кръстовище бул. "Цариградско шосе" – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, обратен завой при ул. „Шипка“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, по бул. “Цариградско шосе“ и по маршрута към ж.к. "Студентски град". Автобусите ще спират на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" след ул. "Шипка" в посока пл. "Орлов мост".

Автобусна линия № 20 ще се движи от с. Локорско до пл. "Сточна гара", двупосочно.

Автобусни линии №№ 21 и 22 ще се движат от с. Войнеговци/с. Подгумер до пл. "Сточна гара", двупосочно.

Автобусни линии №№ 11, 86, 309 и 310 ще преминават през транспортния подлез на пл. "Лъвов мост", двупосочно.

Автобусни линии №№ 85 и 285 ще преминават през транспортния подлез на пл. "Лъвов мост", двупосочно, като в посока ж.к. "Връбница-2" от бул. "Сливница" завиват надясно по бул. "Христо Ботев", наляво по бул. "Кн. Мария-Луиза" и по маршрутите.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусни линии №№ 213, 305, 404 и 413 (в посока пл. "Централна гара") ще преминават през транспортния подлез на пл. "Лъвов мост", по бул. "Христо Ботев", по бул. „Кн. Мария-Луиза“, по ул. „Опълченска“, по бул. “Сливница“, през транспортния подлез на пл. "Лъвов мост" и по маршрутите.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусна линия № 78 ще се движи по маршрут от пл. "Сточна гара" по бул. "Ген. Данаил Николаев", по бул. "Ботевградско шосе" (по ТМ линия № 22) до ул. 8-ма (преди моста на р. Искър), по ул. 8-ма, ул. 25-а, по ул. 2-ра, по ул. 61-а, по ул. 8-ма до новоразкрита временна спирка пред пощата в кв. „Враждебна“, по ул. 8-ма, по бул. “Ботевградско шосе“ до гара Подуяне, по бул. „Ген. Данаил Николаев“ до пл. "Сточна гара":

- разкрива се временна начална/крайна спирка за маршрута пред пощата в кв. "Враждебна";

- разкрива се временна двупосочна спирка на ул. 8-ма при бул. "Ботевградско шосе".

Автобусите ще спират на временните и на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута.

Автобусна линия № 79:

в посока СТИНД 2: от кв. "Христо Ботев" по маршрута до кръстовище бул. „Ботевградско шосе“ – ул. „Александър Екзарх“, по бул. „Ботевградско шосе“ до гара Подуяне, по бул. „Ген. Данаил Николаев“ до пл. "Сточна гара", надясно по ул. "Константин Стоилов" и по маршрута;

- в посока кв. „Христо Ботев“: от СТИНД 2 по маршрута до кръстовище бул. "Ген. Данаил Николаев" – ул. "Злетово", направо по бул. "Ген. Данаил Николаев", наляво по бул. "Ботевградско шосе" (по ТМ линия № 22) и след ул. "Александър Екзарх" по маршрута.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусни линии №№ 12 и 14: от с. Долни Богров/Гара Искър по маршрутите до махала Батареята, по бул. "Ботевградско шосе", по ул. "Летоструй" до автостанция "Изток", двупосочно:

- спирка с код 0056 „Автостанция "Изток“ е крайна за маршрутите;

- спирка с код 0057 „Автостанция "Изток“ е начална за маршрутите. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусна линия № 90: от гр. Бухово по маршрута до кръстовище бул. "Ботевградско шосе" – ул. "Александър Екзарх", по бул. "Ботевградско шосе" (по ТМ линия № 22) до гара Подуяне, надясно по бул. "Данаил Николаев" до пл. "Сточна гара", по ул. "Владайска река" (по автобусна линия № 86), по ул. "Зидарска", по ул. "Градинарска" и по ул. "Резбарска" до АП "Малашевци", двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусна линия № 100: от кв. "Бенковски" по маршрута до кръстовище ул. "Резбарска" – ул. "Макгахан", по ул. "Резбарска" до АП "Малашевци", двупосочно. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусна линия № 119: от кв. "Ботунец" по маршрута до кръстовище бул. "Ботевградско шосе" – бул. "Владимир Вазов", по бул. "Ботевградско шосе", по ул. "Летоструй" до автостанция "Изток", двупосочно;

- спирка с код 0056 „Автостанция "Изток“ е крайна за маршрута;

- спирка с код 0057 „Автостанция "Изток“ е начална за маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусна линия № 120:

в посока ж.к. "Левски-Г" (до Автостанция "Изток"): от Зоопарка по маршрута до кръстовище ул. "Черковна" – бул. "Мадрид", по бул. "Мадрид", по бул. "Ботевградско шосе", по ул. "Александър Екзарх", по ул. "Тодорини кукли", ул. "Летоструй" до Автостанция "Изток" (крайна спирка с код 0056 „Автостанция ":Изток“);

 - в посока Зоопарка: от Автостанция "Изток" (начална спирка с код 0057 „Автостанция "Изток“), ул. "Летоструй", ул. "Тодорини кукли" до кръстовище ул. "Тодорини кукли" – ул. "Александър Екзарх", по ул. "Александър Екзарх", по бул. "Ботевградско шосе" до гара Подуяне, по бул. "Ситняково", по ул. "Оборище", по ул. "Черковна" и по маршрута си. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък от маршрута.

Автобусите от линии №№ 12, 14, 78, 90, 117, 118 и 119 няма да спират на спирки с кодове 1435 и 1434 „Разклона за Летището“, и с кодове 1600 и 1601 „СПИ "Проф. П. Мутафчиев“ на бул. "Ботевградско шосе".

Закриват се спирките:

- по бул. "Витоша" и бул. "Кн. Мария-Луиза" от ул. "Алабин" до бул. "Сливница", двупосочно;

- по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Христо Смирненски" от ул. "Лвеле" до пл. "Журналист", двупосочно;

- на пл. "Централна гара" с кодове 1327 и 1333 „Пл. "Централна гара“;

- по бул. "Сливница" в района на пл. "Лъвов мост", двупосочно;

- по бул. "Васил Левски" от пл. "Сточна гара" до бул. "Цар Освободител";

- по ул. "Кракра";

- по ул. "Шипка" от бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", двупосочно;

- по бул. "Владимир Вазов" от бул. "Ген. Данаил Николаев" до бул. "Ботевградско шосе", двупосочно;

- по бул. "Княз Александър Дондуков" от бул. "Ген. Данаил Николаев" до ул. "Бачо Киро" (Младежки театър), двупосочно;

- по ул. "Тодорини кукли" от ул. "Александър Екзарх" до бул. "Владимир Вазов", двупосочно;

- по ул. "Станислав Доспевски" от ул. "Летоструй" до бул. "Владимир Вазов", двупосочно;

- по ул. "Поручик Георги Кюмюрджиев" и ул. "Поп Грую", двупосочно;

- по бул. "Ботевградско шосе": с кодове 1435 и 1434 „Разклона за Летището“, и с кодове 1600 и 1601 „СПИ "Проф. П. Мутафчиев“;

- по ул. "Витиня": с кодове: 6332 „Витиня-временна“,  6333 „Пътностроителна техника-временна“ и 2482 „Ул. "Витиня“;

- по ул. "Река Велека" от бул. "Владимир Вазов" до ул. "Тодорини кукли", двупосочно;

- по ул. "Черковна" от бул. "Владимир Вазов" до бул. "Мадрид", двупосочно;

- по ул. "Черковна" от бул. "Мадрид" до ул. "Оборище" в посока бул. "Цариградско шосе";

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охраната на маратона, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.

 

 

 

04.10.2022