Назад

‘‘Светлини над града“ – Българо-китайска изложба в градска среда; 12.02. – 14.03.2021 г.

 

"СВЕТЛИНИ НАД ГРАДА“

Българо-китайска изложба в градска среда

12 февруари – 14 март 2021г.

Площад „Славейков“, София

 

Основен организатор: Китайски културен център в София и Столична община

Съорганизатори: Китайска художествена академия, Ханджоу, Китай и Национална художествена академия, София, България

Спонсор: "Хуауей Технолоджис България" ЕООД

Инициатор и координатор: Посолство на Китайската народна република в Република България

Художествени ръководители и куратори: Асадур Маркаров и Джън Дзин

Главен асистент на кураторите: Рен Дже

Кураторски екип в България: проф. Десислава Минчева, Мария Ганева и д-р Михаела Каменова

 

Художници:
Джан Бин
У Хон-йе
Ушан Йенжу
Дзя Тонтон
Ху Дзиеншу
Лю Джаодон
У Суециен
Тан Ин
Ли Шицин
Ся Юй
Лю Уандзюн
Чън Шитин
Сие Дзюн-и
Eлизар Милев
Красен Троански
Яне Гаджев
Диана Василева
Индия Кърмова
 

Проектът „СВЕТЛИНИ НАД ГРАДА“ – Българо-китайска изложба в градска среда – включва художници и студенти от Китайската художествена академия в Ханджоу и Националната художествена академия в София, които представят произведенията си на едно от най-популярните места в центъра на София – площад „Славейков“.

Проектът предоставя възможност на българската публика да се наслади на произведения на изкуството, съчетаващи елементи на традиционния китайски фенер, иновативни осветителни техники и съвременни форми на изкуство.

Изкуството за създаване на ръчно изработени фенери е китайски традиционен занаят, който води начало си от династия Западен Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. сл. Хр.) и процъфтява по време на династията Тан (VІІ – Х век). Най-голяма популярност достига в династиите Мин и Цин (XIV – XX век). От древни времена изкуството на фенера отразява изобретателността и оригиналността на китайската нация. Този занаят интегрира декорация, реалистична живопис, абстрактни композиции, метафорични скулптурни форми и светлинни обекти с движещи се механизми. Иновациите и развитието на фенерите като форма на изкуство предоставят нови възможности за оформяне на цялостно художествено пространство със силни национални характеристики. Изкуството да правиш фенери отразява широкия дух на китайската култура. Китайските фенери са форма на изкуство, която интегрира майсторство, култура и естетика и има силен национален колорит. Тази традиция добавя нови елементи и форми, като се развива във времето, правейки фенерите все по-въздействащи.

Изложбата е първата художествена изява на публично място, свързана с концепцията за фенери и светлина в България. Тематична е и дава специална възможност на участниците да разработят произведения на изкуството, които въплъщават съвременното мислене за традициите, вдъхновени от светлината като изразно средство. Поставяйки под въпрос себе си и заобикалящата ги реалност, художниците в изложбата се опитват да създадат свое собствено разбиране за това какво представлява традиционният фенер, придавайки му различен образ и смисъл. Произведенията в изложбата се основават на художествена интерпретация на материали, форми, цветове и техники, както и на конкретна концепция на художниците. Те целят да привлекат вниманието на широката публика и да взаимодействат чрез своите идеи. Нещо повече, като произведения на изкуството с временен характер и силно естетическо влияние на светлината те създават нова художествена визия и социална активност в общественото пространство.

Изложбата ще бъде показана по време на фестивала по случай китайската Нова година през февруари 2021 г. Вдъхновена от традицията и светлината, тази изложба има за цел да очертае красотата на нощния град, да създаде нова художествена визия на площад „Славейков“ и да представи различни начини за обществена ангажираност – забавление, образование и неподправена радост чрез светлина.

 


Дейности