Назад

„5 минути София – кварталите“ – нови епизоди от поредицата, посветена на столицата

„5 минути София“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община

Новите епизоди от поредицата „5 минути София – кварталите“ разкриват пред зрителите историята на шест столични квартала, които изграждат съвременния облик на развиващия се град – "Бояна", "Захарна фабрика", "Красно село", "Младост", "Студентски град" и "Ючбунар".

От 10 януари, всеки понеделник в продължение на шест седмици, ще бъде представян епизод в официалните канали на поредицата в социалните мрежи – Vbox7: fiveminutessofia, YouTube: https://www.youtube.com/c/5minutesSofiaFacebook: https://www.facebook.com/5MinutiSofia.


Кратките филми са продължение на късометражната документална поредица „5 минути София“, в която вече са реализирани повече от 50 епизода. Шестима разказвачи споделят своята лична история, свързана с представените квартали. Писателят Александър Шпатов, урбанистът Мартин Микуш, журналистите Ива Дойчинова и Таня Димова, фотографът и автор на „Етюдите на София“ Иван Шишиев и треньорката по фигурно пързаляне Ина Лутай споделят за забележителностите, тайните и личностите на кварталите на столицата. Режисьор на новите шест кратки филма е Камен Воденичаров.

Епизодите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне. Те се разпространяват чрез платформите за видеосподеляне – Vbox7, YouTube, Facebook, както и в програмите на БНТ и ВТК.

От 2012 г. насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира девет сезона от поредицата. 24 епизода от кратките филмчета са включени в електронните учебници на издателство „Просвета“ и са учебно помагало в електронните уроци по история в българските училища в страната и по света. Вдъхновеният от документалната поредица пълнометражен филм „105 минути София – историята на града“ е носител на Наградата за най-добър документален филм на Международния филмов фестивал „Бели нощи“ в Санкт Петербург през 2019 г.

„5 минути София“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община. Дългогодишни партньори са Регионален исторически музей – София, Българска национална филмотека и други инстутиции. 

 


Дейности