Столична община и Посолството на Израел отбелязаха Деня на Земята със засаждане на дървета в Дневен център “Света Марина“

Заместник-кметовете на София Албена Атанасова и Тодор Чобанов участваха в съвместната инициатива на Столична община и Посолството на Израел в София за отбелязване на Деня на Земята.

Събитето се състоя в Дневният център за хора с ментални увреждания „Света Марина“. В него взеха участие посланикът на Израел в София Н.Пр. Йорам Елрон, както и изтъкнати български учени, творци и журналисти, ангажирани с опазването на околната среда.  Заедно с екипа и възпитаниците на центъра те засадиха дървета, декоративни храсти и цветя, които Посолството на Израел подари на Центъра за празника на нашата планета.

В обръщението си към участниците в инициативата Посланик Елрон посочи, че над един милиард души отбелязват всяка година Деня на Земята, посветен на опазването на околната среда и устойчивото развитие, както и на повишаването на информираността за екологичните проблеми. Израел, като нация новатор, е разработил различни технологични решения на предизвикателствата, свързани с преодоляването на последствията от климатичните промени – използването на слънчева енергия, решения за продоволствена сигурност и управление на водите, повторно залесяване и борба с опустиняването, каза посланик Елрон. Той припомни известната поговорка „Който засажда дърво, засажда надежда“ и сподели, че няма по-добър начин да отбележим Деня на Земята от това да засадим надежда за зеленото бъдеще на нашата планета.

Заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов подчерта важността на отбелязването на Деня на Земята като послание за необходимостта от съвместни усилия в опазването на околната среда. Той отбеляза постиженията на Израел в тази сфера и припомни, че Столична община също има редица екологични инициативи, една от които е създаването на зелен пояс чрез засаждане на хиляди дървета.

Заместник-кметът Албена Атанасова отбеляза, че в работата в социалните услуги на територията на Столична община винаги се набляга над практическите умения на потребителите, дава се пример как трябва да се опазва околната среда, потребителите се учат как да засаждат растения и сами те да полагат грижите за тяхното отглеждане.

Обръщения към участниците в събитието направиха и известният полярен изследовател проф. д.н. Христо Пимпирев и директорът на Националния природонаучен музей проф. д-р Павел Стоев. Художникът Иван Яхнаджиев също приветства инициативата и изрази готовност да се включи и в часовете по арт-терапия на Центъра. В събитието участваха и г-жа Слава Иванова, директор на НДФ „13 века България” и д-р Димитър Желев, съосновател на сайта geograf.bg.


Инициативата по засаждане на растения в Дневния център за хора с ментални увреждания „Света Марина“ ще стане част от Международно виртуално събитие, което ще бъде открито от външния министър на Израел Габи Ашкенази на 22 април в 18 ч.

Видеоматериал от инициативата и кратки обръщения от водещите фигури и институции в България, ангажирани с опазването на околната среда, ще бъдат излъчени по време на събитието. Както всяка година, посолството на Израел в София и израелските дипломатически мисии по света ще бъдат в челните редици на отбелязването на Деня на Земята, като участват в глобална кампания, подчертавайки многото иновативни и авангардни решения на глобалните проблеми, които Израел е предоставил на човечеството. Международната онлайн среща ще включва виртуална изложба, която ще покаже част от тези решения - тя ще бъде интерактивна и ще включва виртуални стаи за дискусии с разработчиците на иновациите. Международното виртуално събитие може да бъде проследено на фейсбук страницата на Министерството на външните работи на Израел.

 

 

20.04.2021