Кметът Фандъкова участва във валидирането на пощенска марка, посветена на Хулио Паленция

"Паметта за хора като Паленция и за добрите дела, извършени тук и на други места в най-мрачните години на Холокоста, не бива да се загуби", каза Йорданка Фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, на външните работи Георг Георгиев, посланика на САЩ Ерик Рубин и посланика на Испания Хавиер Перес-Грифо валидираха пощенска марка. Тя е посветена на испанския дипломат Хулио Паленция (1884 – 1952), който е спасил стотици евреи по времето на Холокоста. В церемонията участва и заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

"Хулио Паленция, наричан още „Испанския Шиндлер“, успя да спаси близо 800 души в годините на Холокоста. Благородното си дело той извърши не само като издаде стотици спасителни визи, но и като осинови децата от фамилията Арие, останали сираци след един скалъпен съдебен процес срещу техния баща", каза кметът на София в приветствените си думи. "Само на пръв поглед парадоксално, на изпращане от България Паленция е награден от цар Борис III на 8 август 1943 г. с голямото колие на ордена за граждански заслуги 1-ва степен. И макар и да умира в забвение и бедност през 1952 г., днес ние работим заедно с българското еврейство и Испанското посолство в София да утвърдим паметта за неговия героизъм и добрите му дела. През май 2016 г. Столичният общински съвет кръсти на негово име прекрасна малка градина зад Българската телеграфна агенция, а пак по това време, известният испански художник Окуда изрисува лика му на испанската гимназия, едно от най-уважаваните училища в нашия град", каза също кметът Фандъкова. По думите ѝ "паметта за хора като Паленция и за добрите дела, извършени тук и на други места в най-мрачните години на Холокоста, не бива да се загуби. Ето защо правим и ще правим необходимото да укрепим добротата и човечността и да изпратим вечното им послание напред във вековете".

28.11.2017