Кинофестивал за миграция за първи път в България

От 5 до 18 декември за първи път в България ще се проведе международен кинофестивал, посветен на миграция – Global Migration Film Festival 2017. Филмовият фестивал е по инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и се провежда по едно и също време в над 100 държави, където организацията има мисии.

В България са планирани прожекции в София и Харманли – местата, където са разположени най-големите регистрационно-приемателни центрове за търсещи закрила у нас. МОМ е подбрала за прожекции кинозали, университети, културни центрове и алтернативни пространства. Идеята е филмите да бъдат последвани от неформална дискусия, по време на която заедно с публиката да се обсъдят различни аспекти на миграцията.

Във време, когато миграцията е глобален въпрос, а причините за нея са разнообразни, фестивалът ще покаже филми на различни теми, като трудова миграция, климатични промени, здраве и миграция, управление на границите, интеграция, и трудова и сексуална експлоатация. Във филмите са засегнати миграционни проблеми от Европа, Африка, Близкия изток, Азия, Южна и Северна Америка.

„Миграцията е толкова стара, колкото и човечеството. Тя не е проблем или казус, който трябва да бъде решен, а човешки феномен, който следва да бъде управляван – и то управляван по по-справедлив и по-хуманен начин“, сподели Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международна организация по миграция в България.

Целта на фестивала е да разгледа от различни гледни точки темата за миграцията в момент, когато тя е част от обществения дневен ред и е обект на интерес и противоречиво отношение. Филмите ще покажат различни аспекти от живота и пътя на мигрантите, като така хората от приемащото общество ще могат по-добре да се запознаят с предизвикателствата пред търсещите закрила, с техните перспективи, мечти и надежди. Повечето от филмите са документални, а режисьорите на част от тях в даден момент от живота си са били мигранти.

„Когато правихме селекцията на филмите за фестивала на локално ниво, бяхме водени от това да покажем съдбите не само на хората, които обичайно търсят закрила у нас – хора, които идват най-често от Сирия, Афганистан и Ирак. Искахме българската публика да добие по-широк поглед върху миграцията по света – миграционните потоци от раздираните от етнически конфликти африкански държави, проблеми като женското генитално обрязване, като климатичната миграция поради засушаване и глад; проблемите, с които се сблъскват нелегалните мигранти от Централна и Южна Америка, които живеят в САЩ. Теми като трудовата миграция и сексуалната експлоатация също не липсват в местната селекция, тъй като те пряко засягат и не малко български граждани“, добавят от екипа на Международна организация по миграция.

Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Столична община, Община Харманли, G8 Cinema, Eurocinema, Червената къща, Институт Сервантес и The Fridge и Нов български университет.

Програмата на фестивала можете да видите тук: http://bit.ly/2BqHuc3

За допълнителна информация:

Милена Николова

mnikolova@iom.int

тел: 02/9394774

 

29.11.2017