Фандъкова провери изграждането на Център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала

"Трансформирането на сградата на бившата топлоцентрала и развитието на Център за съвременно изкуство се изпълнява, като проектът предвижда в началото на следващата година да приключат строителните дейности." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта.

"Много важна за развитието на центъра е ролята на творците и на хората на изкуството" – посочи също Фандъкова. На проверката присъства и Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.

С цел изясняване на функциите на обекта се проведоха редица обсъждания, работиха десетки представители на творците и творчески организации.

Проектът бе избран след проведен международен конкурс с участието на над 60 колектива, оценени от международно жури. Новият център ще съдържа многофункционална зала, камерна зала за представления, за визуални изкуства. Идеята е Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ да бъде насочен не само директно към артистите и публиката, но и към посетителите на парка като място за отдих, срещи, култура. В много от зоните – закрити и открити – ще бъде търсена възможност за организиране на разнообразни формати на събития и изложби и др.

 

01.09.2020