Въвежда се аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. „България“ и "Столичен околовръстен път" (СОП) с цел безопасност на хората

"Аварийният оглед, който възложихме на надлеза на бул. “България“ и "Софийския околовръстен път" (СОП) след получаване на сигнал преди два дни, показва, че е наложително да се спре движението на и под съоръжението. За нас най-важна е безопасността на гражданите и затова от тази вечер ще се затвори за движение подстъпът на детелината в посока „Младост“. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев на място на обекта. 

Експертите от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които са направили оглед на съоръжението, са категорични, че е необходимо да се затвори движението и да се направи още по-сериозно обследване на надлеза.  

Васил Терзиев съобщи, че се изготвя временна организация на движението. Проектът ще бъде изпратен за съгласуване към СДВР. 

Констатацията на експертите е, че вследствие на експлоатацията на съоръжението, което е построено през 1976 г., са възникнали промени в конструкцията. 

"След като получим детайлното обследване ще възложим укрепване на мостовото съоръжение и реконструкция, – каза и заместник-кметът на София Иван Василев. – Детайлното обследване ще бъде извършено за 45 дни. След това ще възложим конструктивното укрепване."

"Извиняваме се за причиненото неудобство на гражданите, но безопасността на хората за нас е на първо място" – подчерта също столичният кмет.

Организация за затваряне на част от детелината на бул. „България“ и Столичен Околовръстен път (СОП), включва: 

➢ От 00:00 часа на 31.05.2024 г. до 30.06.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:
    - по пътната връзка от бул. „България“ на пътния възел със СОП, посока Пловдив;
    - пътната връзка от СОП към бул. „България“, посока ул. „Даскал Стоян Попандреев“.

➢ От 31.05.2024 г. до 30.06.2024 г. (включително) се променя маршрутът на автобусна линия № 304, както следва:
    - в посока Националния исторически музей (НИМ): от ж.к. „Дружба 2“ по действащия маршрут до кръстовище бул. „България“/"Софийски околовръстен път" (пътен възел "Бояна"), направо по ул. „Даскал Стоян Попандреев“, надясно по ул. „Александър С. Пушкин“, надясно по бул. „Никола Петков“, продължава по "Софийски околовръстен път" до спирка с код 1464 „НИМ“, която става крайна/начална за линията;
    - в посока ж.к. „Дружба 2“ маршрутът не се променя.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута, както следва:

  • с код 0262 „Гробищен парк "Бояна" – по желание“;
  • с код 1448 „Резиденция "Бояна" – по желание“;
  • с код 2043 „Ул. "Маломир“;
  • с код 0279 „Бул. "Ал. Пушкин“.

Закрива се спирка код 2458 „НИМ“ в южното локално платно на СОП – крайна за автобусна линия № 304.

Променя се маршрутът на автобусна линия № 63 в посока кв. “Бояна”, като автобусите правят маневра по трите пътни връзки на пътен възел "Софийски околовръстен път" – бул. "България". 


 

30.05.2024