Новата гора на София се увеличи със 17510 фиданки

1 7510 дръвчета бяха засадени от 1 249 доброволци на 28 декара край София по време на пролетното залесяване, организирано от Столична община. “Новата гора” е инициатива, която се осъществява само с труда на доброволци.

В засаждането се включиха социално ангажирани компании, чиито служители отделиха от почивните си дни, за да участват в саденето: Пощенска Банка, Йетел, А1, Чибо България, Якобс Дау Егбъртс България, Ейч Си Ел Тех, Ди Екс Си Технолоджи, Ай Ти Гикс, НЕК, Монбат, Инграм Микро ГБС, Алумил България, Айкювиа Ер Ди Ес България, Есте Лаудер България, Ен Ти Ти Дейта Бизнес Солушънс, Графитистудио, Ериксон България. А учениците от СМГ „Паисий Хилендарски“ показаха, че могат да бъдат за пример със своя заразителен ентусиазъм.

Кауфланд направи дарение от 20 000 фиданки за инициативата, като почти всички бяха засадени. До края на настоящата седмица служителите на Общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ ще залесят още 4 дка в “Новата гора” с оставащите широколистни фиданки.

“От името на Столична община искам да се обърна с благодарност към всички доброволци, които се включиха в залесяването в рамките на “Новата гора на София". Тази екологична инициатива е пример за успешно партньорство между общината, бизнеса и гражданите, без което столицата няма как да се развива. Това показва високата отговорност на всеки от нас към нашия град и желанието ни да го превърнем в по-зелено, по-чисто и по-здравословно място за живеене”, сподели кметът на София Васил Терзиев.

Тази година за първи път Столичната община се ангажира с поливане на фиданките, което увеличава шанса им за оцеляване и превръщането им в истинска гора. Общината се ангажира с последваща грижа за младите дръвчета, като всеки гражданин, който желае да доброволства за окопаването и косенето, ще бъде включван.

Откриването на “Новата гора” беше съчетано със старта на кампания на ОП “Екоравновесие” за насърчаване на задомяването на кучета от общинските приюти. Доброволци от общинските приюти разхождаха кучета и разясняваха на хората какви са предимствата да се осинови домашен любимец от приют. Още на същия ден един от обитателите на общински приют намери своя човек.

Инициативата на Столична община ще продължи и с есенно залесяване на непригодни земеделски земи около София. Голямата цел е да се изгради зелен пояс около столицата, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух.