Столична община участва в кръгла маса на Международния републикански институт

Секретарят на Столичната община Венера Милова взе участие в организираната от Международния републикански институт (IRI) кръгла маса на представителите на местната власт. В нея участваха представители на десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, изработени от работни групи на местно ниво с участието на общинските власти и гражданския сектор. Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост – посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

“Днес съм тук с Вас по две причини. На първо място, за да изразя уважението си към работата и ангажимента Ви за повече прозрачност и, на второ място, за да подчертая важността на Вашите усилия. Вашата работа е важна, защото повишаването на прозрачността и превенцията и противодействието на корупцията са ключът към повече просперитет за гражданите” – отбеляза посланик Мустафа в началото на срещата.

Представените на срещата десет общини участват в Програмата на IRI „Борба с корупцията на общинско ниво в България“ от есента на 2021 г. В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

Кметовете и заместник-кметовете се обединиха около важността както на официалното приемане, така и на изпълнението на програмите от реформи, разработени в рамките на Програмата IRI. Те отбелязаха общите предизвикателства, пред които са изправени по отношение на ефективната прозрачност и гражданското участие. Общинските лидери изразиха и готовност за ефективно реализиране на разработените реформи.

Столичната община работи активно по заложените в Програмата реформи.

Програмният мениджър на IRI София Петкова подчерта, че общинските програми за антикорупционни реформи са продукт на работни групи във всяка от общините.

Програмите от реформи, изготвени и приети с единодушие от общинските работни групи, бяха изпратени през декември 2022 г. на кметовете за разглеждане за официално приемане. Пет общини вече са приели своите програми за реформи с решение на общинските съвети – Столична община, Стара Загора, Бургас, Кърджали, Разград. Очаква се останалите общини да приемат своите програми за реформи през следващите месеци.
 

16.02.2023