София се включва в инициативата #LightUpUkraine

На 21 декември емблематични места по целия свят ще изгасят коледните светлини в знак на солидарност с Украйна и за набиране на средства за генератори за украинските болници

Светлините на коледното дърво на София, разположено пред Народния театър "Иван Вазов", ще бъдат изгасени в 18:00 часа. Така София ще откликне на призива към институциите и хората по целия свят днес да изключат празничните светлини в знак на солидарност с украинския народ, който поради руската инвазия е изправен пред прекъсване на електрозахранването тази зима.
Инициативата е и част от кампанията за набиране на 10 милиона долара за осигуряване на 1000 генератора за болници в цяла Украйна чрез украинската национална платформа за набиране на средства UNITED24. Около 10 милиона души са без електричество в Украйна, щети са нанесени на почти 50% от енергийната инфраструктура на Украйна.

Денят е символичен – на 21 декември настъпва астрономическата зима, денят е най-къс, а нощта най-дълга. Кампанията #LightUpUkraine обединява много градове по света, сред които емблематични локации – елхата пред Рокфелер център в Ню Йорк, коледното дърво на площад "Трафалгар" в Лондон, кметството на Париж, катедралата в Кентърбъри и лондонската резиденция на архиепископа на Кентърбъри, елхата в Прага, Пазарният площад във Вроцлав и много други. Първото място, което се включи в кампанията #LightUpUkraine, беше Карнеги Хол в Йорк. Залата угаси светлините си на 4 декември по време на честването на 100-годишнината на украинската коледна песен „Щедрик“ (Shchedryk).

Президентът на Украйна Зеленски призовава за солидарност с Украйна и нейния народ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за солидарност и  каза: „Когато светлината изгасне, винаги го приемате като нещо необичайно. Но когато прекараш четири, десет, двадесет часа или дори дни без нея, и започнеш да свикваш с тъмнината – това е най-лошото нещо. Това означава, че светлината не е единственото, което искат да ти отнемат. Стремят се към всичко, което е част от живота ви.
Така живеем в Украйна в момента – защитавайки се от враг, който дойде да ни унищожи. Затова сега се обръщам към вас, истински приятели на Украйна. Имаме нужда от вашата подкрепа! Всеки лекар, който е принуден да работи на тъмно. Всеки баща и всяка майка, които правят всичко, за да осигурят на семействата си това, от което се нуждаят – дори в тъмнината. Всеки украинец, който има вяра в свободата, въпреки мрака.
Заедно ще спрем тази война! Моля, търсете нови начини да помогнете на Украйна! И благодаря на всички, които милеят за свободата!“

 

21.12.2022