Заместник-кметът по социалните дейности Надежда Бачева се срещна с всички директори на общинските социални заведения

Новият заместник-кмет на Столичната община в направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” – Надежда Бачева, се срещна с директорите на 36 общински социални заведения – центрове за настаняване на деца с увреждания, за социална рехабилитация и интеграция, за деца, жертви на трафик, преходни и защитени жилища. На срещата присъства и Мина Йовчева – директор на дирекция “Социални услуги за деца и възрастни”.

“Благодаря ви, че сте избрали да работите за тези каузи! Това изисква огромно сърце, – бяха първите думи на Надежда Бачева към директорите на социалните заведения. – Вратата ми е отворена за всеки от вас. Искам да работим и да решаваме проблемите заедно и всеки месец да се вижда качествена промяна” – каза още заместник-кметът. 

Надежда Бачева е част от новия екип на кмета на София Васил Терзиев. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски“ с профил „Социална психология“. Работила е като заместник-кмет с ресор „Образование, култура, електронно управление и спорт“ в район „Слатина“. Била е съветник на министъра на електронното управление. Работила е и като маркетинг мениджър в частния сектор.

Заместник-кметът по социалните дейности започна посещения в центровете за настаняване, за да провери състоянието на всеки един от тях и да се запознае с дейността им. В следващите седмици предстои да посети всички останали центрове и да се срещне и разговаря с техните директори. 

На срещата в Столичната община ръководителите на социалните заведения споделиха проблемите, с които се сблъскват в работата си всекидневно. Най-сериозното предизвикателство пред тях е липсата на човешки ресурс – квалифицирани кадри, които да помагат в специфичната им работа с хората с увреждания. В центровете най-често не достигат рехабилитатори, психолози, логопеди и юристи.

“Обслужваме най-уязвимата част от обществото и трябва да работим още много, за да подобряваме базата, да повишаваме качеството на услугите, да създадем добра среда за служителите и за хората, които живеят там”, споделиха някои от директорите на социалните центрове. 

Те поискаха от заместник-кмета да съдейства за разширяване на правомощията им, за облекчаване и ускоряване на процедурата по дарения, най-вече тази за хранителни продукти, която към момента е тромава и понякога отнема от 3 до 4 месеца да се свика комисия и да разреши дарението.

Друг проблем, който споделиха с г-жа Бачева, е настаняването на хора от различни целеви групи в център от един тип. Тя обеща да съдейства за спазване на правилата и механизмите за пренасочване. 

Директорите споделиха, че за първи път заместник-кмет от този ресор организира среща на всички ръководители на социални заведения. В разговорите им се роди предложение по-подготвените да споделят опит с колегите си и да се организира вътрешна обучителна програма на директорите. 

Надежда Бачева подкрепи идеята и обеща да съдейства със зала за обученията, а срещите ѝ с директорите да станат регулярни.


 

30.11.2023