Васил Терзиев представи управленските си принципи пред работодателските организации

Работодателите оцениха като осезаема промяната към прозрачност, ефективност, диалогичност и липса на фаворитизъм

Кметът на София Васил Терзиев и заместник-кметът Иван Василев се срещнаха с работодателските организации в България.
Васил Терзиев заявяви, че и той, и екипът му се борят да няма фаворитизъм за нито една фирма в нито една сфера. “Целта ни е еднаква рамка за всички. Ако правилата са лоши, вие можете да ни помогнете да ги оправим. Лошите практики трябва да отпаднат. Ако сме добри стопани, ще пишем по-добри договори. И съответно бизнесът ще работи по-добре” – добави Терзиев.
“Целта ни е да обсъдим и съгласуваме по-дългосрочната визия за развитие на града. Да има конструктивен диалог за това какво планираме, а вие да ни казвате какво пропускаме и къде бъркаме. Отворени сме за всякакви идеи, които ще направят живота в София по-добър. Както и за всякакви партньорства, които ще доведат до по-добър резултат за софиянци” – каза Иван Василев, зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване".

В срещата участваха Васил Велев, председател на УС на АИКБ, и изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, Атанас Темелков, председател на КК на ССИ, и членът на УС на ССИ Лъчезар Граматиков, Станислав Попдончев, зам.-председател на УС на БСК, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев и членът на УС на КРИБ Зарина Генчева, председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов и главният експерт на БТПП Боряна Абаджиева.
“Целта ни е общината да стане все по-добър партньор и да установи ред и спокойствие – и за гражданите, и за бизнеса. Мисля, че в първите месеци показахме накъде сме тръгнали – отчети, прозрачност, дигитализация – искаме да вдигнем нивото. Същото важи и за обществените поръчки и за градското планиране. Искаме подредена среда, в която да има предвидимост. Да имаме дългосрочна визия накъде сме тръгнали, което ще улесни бизнеса” – заяви кметът на София.

Положителните промени в управлението на София
Представителите на работодателските асоциации отчетоха положителните промени в управлението на София в началото на мандата на Терзиев. “Имате желание наистина да сте прозрачни. Пролича си по начина, по който се прави бюджетът и как се обсъди и с организации, и с гражданите. Инициативата за културното наследство е много важна. Ние от КРИБ изцяло заставаме зад тази инициатива” – каза Зарина Ганчева. Тя добави, че проблемът със сигурността на гражданите на София също трябва да получи нужното внимание.

“Говорих с колеги и общото мнение е, че няма натиск от каквото и да е естество, че няма наши и ваши. И това е много положително” – заяви Кирил Домусчиев. Той засегна и темата за сметосъбирането и очакваните промени. “Влизането в сила на принципа “замърсителят плаща” се отлага с години, а това вреди на самите общини. Същото важи и за разделното събиране. Това трябва да стане навик на всички” – каза председателят на УС на КРИБ.

Васил Велев засегна темата “Топлофикация”. “Знам, че е сложна материя, но това е нещо, което е важно за всеки. Ако не се дотира от всички нас – фирми и граждани, цената на тока ще бъде с 11% по-ниска”, пресметна той. Председателят на УС на АИКБ също коментира темата за сметосъбирането. “София трябва да покаже, че може да се случи. Ако София може да смени модела на сметосъбиране, всеки друг град може да го направи” – каза Велев.

Станислав Попдончев обясни, че според него кметът на София трябва да улесни достъпа до администрацията. Както и да се взимат мерки там, където има оплаквания. “Ресурсите не трябва да се пилеят. И там, където нещо се прави добре, трябва да се награди” – каза зам.-председателят на УС на БСК. Според него въвеждането на схемата за сметосъбиране “замърсителят плаща”, ще е “сладка победа за всички, защото боклукът ще намалее”.

Атанас Темелков пък поздрави Васил Терзиев за реорганизацията на движението около Мол “Парадайс”. “Може да е нещо малко, но е знаково. Означава, че се мисли”, каза той. Темелков добави, че според него трябва да се промени графикът на сметоизвозването, защото има почистване в най-натоварените часове, което затруднява трафика в града.



 

22.03.2024