Обратно Спира се влизането и излизането с автомобили от София

От 00:00 ч. тази нощ, 17 април, се спира влизането и излизането с автомобили от София.

Забраната е въведена със заповед на министъра на здравеопазването във връзка с мерките за борба с разпространението на COVID-19.

Изключение от забраната за пътуване се прави само за:

☑️ товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;

☑️ автомобили със специален режим на движение;

☑️ автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението;

☑️ автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;

☑️ автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;

☑️ служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларациия се посочва фирмата и телефона на управителя/директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;

☑️ Със заповед на министъра на здравеопазването се опрелеля и времеви график за влизане/излизане по работа – сутрин между 6 и 8 ч. и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.

Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

Придвижването вътре на територия на Столична община е свободно.

За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с COVID-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно.

Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази живота и здравето на много хора в страната.

Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане.