Назад

Европейски дни на наследството – София 2020

Ежегодното събитие „Европейски дни на наследството“ има за цел да насърчи широката публика да открие и посети стойностните културни забележителности.

В началото инициативата възниква във Франция през 80-те години. Постепенно събитието добива все по-голяма популярност и започва да се организира и в други европейски държави. Така през 1991 г. „Европейските дни на наследството“ се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Организирани в София за седма поредна година от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община „Дните на наследството“ ще се проведат на 19 и 20 септември 2020 г. под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

Събитието е част от Културния календар на столицата.

Във време, когато промените в околната среда са основен източник на притеснение, можем да се опрем на наследството, оставено от дедите ни, като го приспособим към сегашните нужди. Внимание на наследството да отделяме не само в определени дни от годината. То има потенциал да възбужда творчески решения и ни помага да се вгледаме в миналото като носител на нови идеи за изграждане на различно бъдеще.

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят безплатно своите врати. Сред тях са: Богословският факултет, Софийската синагога, Джамията „Баня Баши“, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“,  Концертен комплекс „България“, Народен театър „Иван Вазов“, Френската резиденция, Софийската опера и балет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Гарнизонното стрелбище и др.

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта Historicalroutes.bg. На 19 септември от 11:00 ч. предстои тура „Исторически маршрут – Софийски домове“, а на следващия ден отново в 11:00 ч. желаещите могат да се запишат за „Исторически маршрут – Софийски дворци". Повече информация може да бъде открита на сайта на организаторите.

Във връзка с превенцията на разпространението на Covid-19 влизането в обектите ще се осъществява при спазване на всички санитарни мерки.

 

Пълна информация за Програмата на събитието можете да следите на сайта на Френския институт в България institutfrancais.bg и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община artsofia.bg.

Програма