Назад

Фестивал на многообразието на 3 – 4 и 17 – 18 юли в София

Фестивал на многообразието на 3 – 4 и 17 – 18 юли в София
"Носим изкуство там, където всеки отива“


Фондация МУЗЕЙКО кани деца, младежи и семейства на Фестивал на многообразието, който ще се проведе от 11:00 до 15:00 часа на 3 и 4 юли 2021 г. в парковото пространство при Дом на културата „Красно село“ и на 17 и 18 юли при галерия „Сердика“ на Женския пазар в София.

Деца, младежи и възрастни ще могат да тестват своите способности, да научат нещо ново, да усвоят артистични умения и да се забавляват!

Входът е свободен и всеки е добре дошъл. Прoграмата обединява организации с различни дейности и каузи и предвижда „за всекиго по нещо“:

- зона „Строежко“ с конструктори за малки и големи;

- творчески ателиета с различни техники – моделиране, рисуване, снимки, колаж, вкл. компютърно изкуство, в което участниците ще се докоснат до професионален софтуер;

- тактилни разходки, за да усетим града по един по-различен начин;

- запознаване с жестовия език;

- изследователска обиколка на Женския пазар, в която ще усетим неговия дух, история, културна уникалност и кулинарна екзотика;

- детска игра за граждански права;

- театрално представление „Изгаси крушка, посади дърво“;

- и много други изненади.

Събитието е част от международната инициатива „ААА – Ангажирани Артисти в Акция“ (Accessible Art for All), която използва средствата на изкуството, за да насочи вниманието към важни обществени проблеми. През последните месеци творци в различни направления предложиха свои проекти за артистични намеси в 3 санитарни помещения в София с цел насърчаване на размисъл и чувствителност към проблемите на хората с различни интелектуални, сензорни и физически способности. Те бяха разгледани от седемчленно жури от творци и активисти за равнопоставеност на хората с увреждания. Работата по спечелилите 3 проекта е в ход, а успоредно с нея артистите победители – Лицей за изкуства и чужди езици АРТИС, Полина Герасимова и екипът на арх. Мария Бадева и арх. Гергана Попова – ще вземат активно участие във Фестивала на многообразието.

Съорганизатори на събитието са ОКИ „Красно село“ и "Пазари Възраждане" ЕАД.

Творческият конкурс ААА и Фестивалът на многообразието се осъществяват с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и Програма „Култура“ на Столична община.

Пълната програма на Фестивала на многообразието можете да намерите на https://www.muzeiko.bg/bg/news/detail-festival_na_mnogoobrazieto_na_3_4_i_17_18_yuli_v_sofiya_sabira_tvorci_ot_razlichni_oblasti-3755.html.