Назад

Международен фолклорен фестивал „Витоша” (15 юли – 18 юли 2020)

Между 15-ти и 18-ти юли в София ще се проведе 24-то издание на Международен фолклорен фестивал „Витоша”. Лятното цветно събитие на столицата, част от Календара на културните събития на Столична община, се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София.

Поставени пред предизвикателства, организаторите намериха едно различно решение, продължавайки традицията по иновативен начин – ще видим 24-то издание на открита сцена и във онлайн вариант, с участието на 24 страни.

Публиката ще може да присъства на фестивалните изяви всяка вечер от 20:00 ч. на Платформа А6 зад НДК или онлайн на Facebook страницата на фестивала и специално създадения Youtube канал. Преки включвания, видеозаписи на участия, международно жури, родни изпълнители, дефиле в центъра на града, грандиозен концерт на домакините от Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” са само част от преживяванията, които ни очакват.

Международен фолклорен фестивал „Витоша” е традиция, която през годините събира хиляди танцьори от стотици държави, обединени в ритъма на танца. Фестивалът се провежда вече 23 години, винаги през месец юли, утвърдил своята национална значимост и превърнал се във форум, на който се срещат представители на различни култури от цял свят, обединени от любовта към фолклора, сътворен и съхранен през вековете. Мисията на фестивала е да популяризира танцовото изкуство на регионално и международно равнище, запознавайки българската публика с фолклора на гостуващите държави.

Тазгодишното издание на МФФ „Витоша” ще ни потопи в културата на Аржентина, Панама, остров Рапа нуи (Чили), Кения, Южна Африка и др.

От 2016 г. фестивалът има конкурсен характер, част от програмата му е конкурсът “Мома Вита и момък Люлин”. Зрителите ще имат уникалната възможност да видят как танцьори от цял свят изпълняват ръченица и се съревновават помежду си.

Международен фолклорен фестивал „Витоша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Организира се със съдействието на Столична община, Район „Витоша“, Министерството на културата, спонсори, дарители и партньори. МФФ „Витоша” е член на Международната Танцова Организация ФИДАФ.

Зад реализацията на МФФ „Витоша” стои екип от доброволци, мотивирани и отдадени на каузата, сред които и танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл „София-6” към Народно читалище „Витоша-1951”.

Програма