Назад

"Мини Арт Фест"

Безплатен цирков фестивал за малки и големи на 1 и 2 юни в София

Международни циркови спектакли,  български артисти и разнообразни циркови работилници в 9-тото издание на единствения Международен фестивал за съвременен и социален цирк в България – „Мини Арт Фест“


Деветото издание на "Мини Арт Фест“ – Международен фестивал за съвременен и социален цирк в  България, ще бъде открито на 1 юни (събота), в 10.00 часа, на Голяма сцена в Южен парк 2 (Хилтън парк). В два поредни дни, под мотото “Подарък за децата на София”, малки и големи почитатели на цирка ще могат напълно безплатно да се забавляват с международни циркови спектакли, представления на някои от най-добрите български артисти и разнообразни циркови работилници. На 1 юни фестивалът ще бъде открит от Н. Пр. Сорен Якобсен, посланик на Дания (дипломатически патрон на фестивала) и традиционния партньор на събитието – „Цирк Твас“ (CirкusTvaers) от Дания, който ще представи своя спектакъл на публиката в двата фестивални дни.

На 2 юни програмата на МИНИ АРТ ФЕСТ 9 ще продължи в кв. “Факултета“ (75. ОУ “Тодор Каблешков“), където ще се проведат разнообразни тренировки по жонглиране, акробатика и юнисайкъл, в които могат да се включат всички желаещи. 

„С този акт Фондация “Мини Арт”, организатор на фестивала, още веднъж заявява готовността си със силата на цирка, да помага на деца и младежи от различни социални групи в риск“ – разказва Гео Калев – основател на фондация „Мини Арт”.
Безспорният чуждестранен акцент в програмата са двата последователни пърформанса на 1 юни, събота. От 19.00 ч. всички желаещи ще могат да видят френското цирково-театрално представление “Фрийкове“ на Пол Кийтън, основано на движение, манипулация на обекти и магия. От 20.00 часа същата вечер, отново на открито в парка зад хотел „Хилтън“, ще се играе спектакъла Lonely Circus – един от най-препоръчваните акценти в програмата на фестивала тази година. 
На 1 юни от 20 час ще се играе цирков сценичен диалог “Падам – Паднах – Паднал“ – колаборация между съвременния цирков артист Себастиан Льо Гуен и електро-акустичния музикант Жером Хофман. 

Сред задължителните акценти в програмата ще бъде и юнисайкъл шоуто на един от основателите на социалния цирк в България – Галина Риом-Ройбек. Галина е родена в България, но израства в Дания, преди да се завърне и да участва активно в каузите на фондация „Мини Арт“.
Социалният цирк е кауза, която спомага за личностното развитие на лица от рискови групи и тяхната пълноценна интеграция в обществото. Фондация “Мини Арт“ работи с деца от домове за настаняване от семеен тип в кв. “Надежда” – “Алеко Константинов”и “Иван Вазов” –  и ученици от СОУ 101. “Бачо Киро” в София.

За втора поредна година в рамките на фестивала фондация “Мини Арт“ организира и международна конференция с цел развитие на съвременния и социален цирк в България. Темата на тазгодишното издание ще бъде “Създаване на център за Социален цирк в София – 2020 г.“. Конференцията ще се проведе на 3 юни, понеделник, от 17.00 часа, във Френския институт в София.

„Мини Арт Фест“ 9 ще има своето своеобразно продължение и в Пловдив, на 4 и 5 юни, като част от  проекта OdysséKaravana в рамките на Европейската столица на културата 2019.
Цялата програма на събитието вижте тук: https://miniartfest.com/programa-2/
Мини Арт Фест 9 се реализира от Фондация „Мини Арт” с подкрепата на Столична община, "София – европейска столица на спорта", Френски институт, Театроскоп, Цирк ТВАС и ресторант "Файрус".
С подкрепата на Булгед, Би Колор, "Център за градска мобилност", Фекат Цирк – Етиопия, Диво Пиво, Лоли Караван, Клуб Каркасон, Фондация Open София.

Медийни партньори: БНР, БНТ, IWoman.bg, актуално, Момичетата от града, Джамборе, STAND.bg, ЗА{обичайте} София, Софийски вестник, БгОнЕар, Вести.бг, списание „360“, Столица.бг.
Проектът "Социален цирк за Надежда" е част от програмата на „Мини Арт Фест” 9, изпълнява се с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа" `2019 от Фондация "Мини Арт" в партньорство с  Френския институт в София и район „Надежда”.

Фейсбук страница:  https://www.facebook.com/miniartfest/
Събитие:  https://www.facebook.com/events/409813606240273/
Сайт:  https://miniartfest.com/ 
Програма:  https://miniartfest.com/programa-2/
Видео в youtube: https://youtu.be/t51K4ORXYpQ

За контакти: 
Гео Калев – учредител на Фондация "Мини Арт";  e-mail: miniartfest@gmail.com ; тел: 0897 555 484.