Назад

Награда на публиката („Мастър Оф Арт”, онлайн) за „Йорн Утсон: Операта в Сидни” и „Невиждани снимки от Анфал”

„Йорн Утсон: Операта в Сидни” и „Невиждани снимки от Анфал” с Награда на публиката от онлайн изданието на „Мастър Оф Арт” 

От 9 до 30 април първото онлайн издание на фестивала за документално кино „Мастър оф Арт”, част от Календара на културните събития на Столична община, даде възможност на любителите на седмото изкуство да се насладят на 42 пълнометражни и късометражни заглавия.

"Мастър оф Арт" е първият филмов фестивал в България, който направи онлайн издание и реализира около 40 000 гледания в платформата neterra.tv. Над 250 души от цялата страна гласуваха онлайн и избраха своите победители в категориите за пълнометражен и късометражен филм.

Големият победител от онлайн изданието сред пълнометражните филми е датското заглавие „Йорн Утсон: Операта в Сидни”, а сред късометражните се отличи иракският филм „Невиждани снимки от Анфал”.

Организаторите на фестивала решиха да предоставят на зрителите 7-дневен допълнителен достъп до 7 документални филма за изкуство. Филмите могат да се гледат със закупения билет за онлайн изданието на "Мастър оф Арт". Те ще бъдат достъпни отново в платформата neterra.tv. Включените заглавия са наградените филми от тази и миналогодишните издания на фестивала. Сред тях са „Отивам си у дома – Джими Скот”, „Аз, Клод Моне”, „Азбуката на Грийнауей”, както и новият документален филм на Найо Тицин „Стихията Медея” и др.

Пълното издание на фестивала „Мастър оф Арт” е планирано да се проведе от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”, кино "Одеон", Дом на киното, G8, Евро Синема, Зала "Славейков" – Френски институт.