Назад

Десетото юбилейно издание на "Мелба на живо" ще се проведе в онлайн лекции в три последователни дни

Десетото юбилейно издание на "Мелба на живо" ще се проведе под формата на онлайн лекции в платформата Zoom в три последователни дни. Промяната се налага вследствие на наложеното извънредно положение в България във връзка с коронавируса.

Поредицата срещи с местни герои на дизайна ще срещне публиката с основателя на инкубатора за иновации и устойчив дизайн СмартФабЛаб – Делчо Делчев, на 14 април, вторник, от 12:00 часа; на 15 април от 12:00 часа е лекцията на илюстраторката Капка Кънева, а на 16 април от 17:00 часа на живо ще се включи Яна Танковска, създател на Галерията за бижута и интериорни аксесоари ФОРМАТ.

Достъпът до трите лекции е безплатен и става след предварителна еднократна регистрация на https://www.eventbrite.co.uk/e/10-tickets-102419314928 

Традиционно "Мелба на живо" представя на всеки два месеца актуални и интересни със своя подход проекти, селектирани от организаторите Студио Комплект. “За девет издания през последните две години около "Мелба на живо" се създаде общност от почитатели и местни герои на дизайна и вярваме, че тази общност трябва да се поддържа във всякакъв контекст и условия” – казват Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект. “Сега повече от всякога бихме искали да покажем солидарност с работата на талантливи и отдадени на своята творческа дейност професионалисти като представим добри примери за дизайнерски решения и позитивни устои въпреки несигурността пред нас.”

СмартФабЛаб започва от мечтата на част от сдружението Трансформатори да си “майсторят сами идеите” и за няколко години се превръща в инкубатор за сътрудничества, в който се създават както макети на студентски проекти, така и се поставя началото на технологични стартъпи. От реализираните наскоро проекти там са маска срещу замърсения градски въздух и вируси на стартъпа AirLief, както и сгъваемата бутилка Hyperfold. Понастоящем помагат на медицинските работници, като произвеждат предпазни шлемове за екипи и болници в цялата страна. Гост на "Мелба на живо" е Делчо Делчев, който ще разкрие повече за вълнуващите проекти на СмартФабЛаб и резултатите от техните колаборации.

Капка Кънева е художник и илюстратор на книги, включително на изключително нашумялата в края на 2019 г. “Аз съм българка”, чийто автор е Петя Александрова. Книгата събира историите на 40 достойни българки с тежест в националната история, а всяка е нарисувана от 40 знакови български художнички. Книгата прерасна в изложбата през февруари 2020: “История в портрети – 40 жени, променили България”, като в нея портретите са отделени от своя литературен контекст и заживяват във визуални разкази. В "Мелба на живо 10" Капка Кънева се фокусира върху подхода си при подбора на другите художнички в проекта и силата на обединението на творците в книжния дизайн.

Ситуирана в стария софийски център, познат повече като квАРТал, Галерията за бижута и интериорни аксесоари ФОРМАТ представя различни български визуални творци. Яна Танковска е основният двигател на мястото и тя ще сподели повече за дългия път на ФОРМАТ, как се поддържа подобен сбор от различни дизайнери и как се развива във времето.

"Мелба на живо" е част от Мелба дизайн инициативи, под чиято шапка са и Мелба София дизайн фестивал, както и динамичния архив за български дизайн. Целта на архива е да показва и подкрепя визуални творци, които развиват дисциплината чрез оригинален подход, нови идеи и детайл към изработката. Чрез "Мелба на живо" публиката има възможност да се запознава със стойностните истории зад наскоро реализирани проекти. Всички инициативи Мелба са по идейна концепция и реализация на Студио Комплект.

МЕЛБА НА ЖИВО се организира съвместно с Fashion Days, вдъхновение и шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.

Още информация за авторите на събитието ще намерите на: https://melba.bg/blog/%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd/