Назад

"Витоша зимен фест" открива първата „Шейни зона“ в планината

Снежен празник и велошоу със „София – евростолица на спорта“ тази събота край х. "Алеко" под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на „София – европейска столица на спорта" тази събота, на 23 януари, в рамките на "Витоша зимен фест 2021". Традиционният вече снежен празник край хижа "Алеко" ще постави начало на богатата годишна програма от активности в Календара на Фондацията. Фестивалът бе иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за шеста поредна зима като продължение на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за десети път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове като част от активностите в чужбина този път заради здравните мерки са онлайн.

ПЪРВАТА „ШЕЙНИ ЗОНА“ НА ВИТОША ВИ ОЧАКВА. Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита в събота със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария скивлек „Боби“. От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат, и обикновено малчуганите правят това по скиписти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първи спускания. Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител (роднина). Записванията са от 10:00 до 10:45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. "Алеко". Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11:00 ч. по 150 м трасе, а в 11:45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

ОТНОВО СУПЕР СНЕЖНИ АТРАКЦИИ. Тази година програмата на "Витоша зимен фест" отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за пети път в България, след като дебютът му за страната бе точно на "Витоша зимен фест" през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11:30 ч. със старт на плаца пред х. "Алеко", трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън“ – разкри Ема Паунова, представител на организаторите, и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще бъдат ограничени до 60.

ЗИМЕН ПРАЗНИК ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА. „Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за шеста поредна зима, като целта е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в Календара, от общо над 100 събития на Фондацията, сме предвидили 26 активности във и около Витоша, за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен начин на живот, за спорт и туризъм“ – заяви Анатоли Илиев, зам.-председател на "София – евростолица на спорта".  Организатори на "Зимния фест", наред с Фондация „София – европейска столица на спорта“ и Столична община, са Българска федерация по ски, "Витоша ски" АД, Сдружение „Маратон”, "Консепт криейтив", Българска федерация по катерене и алпинизъм, Скиклуб „Александър логистик“, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ АВТОБУСИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА В ДЕНЯ НА ФЕСТА. За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия № 66 в деня на "Витоша зимен фест" на 23 януари 2021 г.

СКИ – СПРИНТОВО БЯГАНЕ, ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ И АЛПИНИЗЪМ. Над плаца пред х. "Алеко" ще бъде нареден 100-метров гигантски слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Скиучители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Веднага след това на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското първенство по ски – алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година скибягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по скиалпинизъм ще бъде точно в 10 ч. на плаца пред хижа "Алеко". Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ – ПОЛИГОН ЗА РАБОТА В ЛАВИННА ОБСТАНОВКА. В отделна зона специалисти от „Българска асоциация ски свободен и екстремен стил“ са предвидили Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването ѝ. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Зоната е до долна станция на стария влек „Заека“ на плаца пред хижа "Алеко", заниманията и игрите в нея ще започнат в 11:00 ч.

КОНКУРСИ ЗА СНЕЖНИ ФИГУРИ, КАРНАВАЛНА ВИЗИЯ И УКРАСА НА ШЕЙНА. Предвидени са много забавни игри, надпревари и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори с диджей, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните.

ДЕМОНСТРАЦИИ, ЗАБАВА, НАГРАДИ И НАСТРОЕНИЕ: Програмата за "Феста" в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по скибягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. "Фестът" включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди.

ПРОГРАМА:

10:00 – 10:45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х. "Алеко"
10:00 – 12:00 ч. Ски-алпинизъм
10:30 – 12:00 ч. Алпийски ски – гигантски слалом
11:00 – 12:00 ч. Състезания с шейни (кратко откриване на "Зоната" в 11:45 ч.)
11:00 – 12:00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона за работа с лавинна екипировка
11:30 – 12:15 ч. Спускане с колела по сняг
12:15 – 13:15 ч. Скибягане – спринт
13:15 – 13:30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване.

Заб.: Награждавания на призьори ще се организират на обновената сцена пред х. "Алеко" и веднага след края на съответната надпревара.

ГЛОБАЛНА СНЕЖНА ЕМОЦИЯ. Денят на снега се чества ежегодно в десетки държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. За десетте години от създаването си инициативата обединяваше по около 500 активности на сезон, с приблизително 960 участници на всяко едно събитие. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

ОЧАКВАМЕ ВИ на "Витоша зимен фест" – тази събота, след 10 ч. пред хижа "Алеко".