Продължават тестовете на влаковете по участък от III лъч на метрото

Кметът Фандъкова провери метростанция „Хаджи Димитър“ от новия лъч на столичното метро

"Продължават тестовете на влаковете по първия участък от 8 км от III лъч на метрото." Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на метростанция „Хаджи Димитър“ заедно със заместник-кмета по транспорт Кристиян Кръстев и директора на Столичния метрополитен проф. инж. Стоян Братоев.

"Строителните дейности по трасето приключиха в края на миналата година и от ноември 2019 г. започнаха тестовете с метровлакове. Изпитанията трябваше да продължат 6 месеца по договор, но, за съжаление, заради извънредната ситуация с COVID-19 част от екипа на „Сименс“ (доставчик на метровлаковете) беше изтеглен в последните два месеца и темпото на тестовете върви по-бавно. Вместо предвиденият първоначално пуск само на първите 5 км, а след това 3 км, „Сименс“ предложи да се пусне целия участък от 8 км юли – август месец" – посочи кметът на София.

Изпълнителят „Сименс“ предложи целия участък от 8 км да се въведе в експлоатация заедно след приключване на изпитанията в целия участъка, каза също проф. Братоев.

От 2016/2017 г. се изграждат два етапа на Линия  III на метрото в София. Етап 1 включва трасето „Бул. "Вл. Вазов – "Орлов мост" – НДК – "Красно село“ с дължина 8 км и 8 метростанции. Строителството на тунела в участъка приключи през месец октомври 2019 г. Конструкциите на метростанциите са завършени през ноември 2019 г. Те са построени предимно по така наречения “Топ даун“ метод с изключение на част от метростанциите „Красно село“ и “Хаджи Димитър“.

 

През 2019 г. са произведени и доставени от „Сименс“ 20 метровлака за Линия  III.

Линия  III притежава принципно нови системи за управление и безопасност и управлявани от влаковете перонни преградни врати. От есента на 2019 г. е извършен монтаж на оборудването на тези системи.

От месец февруари 2020 г. започнаха единични изпитания на системите и в последната част от трасето на етапа – участъка метростанция „Патриарх Евтимий“ – “Хаджи Димитър“ с шестмесечен срок на завършване месец юли – август 2020 г.

Станцията е разположена под южното платно на бул. "Владимир Вазов" между ул. "Черковна" и "Тодорини кукли". Има два входа – от северната страна към моста "Чавдар" и от страната на хипермаркет Билла. Дължината на метростанцията е 122 метра.

По цялото продължение има предпазна стъклена ограда с врати, които се отварят синхронизирано с тези на влака. Всички нови станции са с такива съоръжения, за да се гарантира сигурността на гражданите.

Северният вход на метростанция "Хаджи Димитър" минава под Перловската река и излиза на тротоара на бул. „Владимир Вазов“. Тунелът между тази и следващата станция е изграден по нов австрийски метод и е с дължина 500 м.

Метростанция „Хаджи Димитър“ обслужва около 40 000 души от столичния район „Подуяне“.


Фотограф: Аделина Ангелова