Хакатонът "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност" награди най-забележителните проекти за справедлив зелен преход и мобилност в София

Днес, 11 ноември, се проведе финалът на хакатона "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност", който събра на еднo място експерти, представители на бизнеса, местната власт и научните среди заедно с отбори от цялата страна и Европа. Целта на събитието, открито от Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализация на Столичната община, и Мария Шаркова, директор на DXC Technology, бе да развие и представи смели технологични решения за зеления преход в сферата на градската мобилност в София.

Хакатонът е партньорство между Асоциация за развитие на София (АРС), Столична община и DXC Technology. Финалът се проведе на живо днес от 11 часа в хъб Launchee. Инициативата започна в началото на седмицата с 25 отбора от 9 града и 3 държави, от които 15 преминаха до финалната фаза на състезанието и представиха своите проекти пред журито и публиката.

Участници бяха хора от всички краища на България, на различна възраст и с различни професионални интереси, а състезанието бе допълнено от отбор от Обединеното кралство. Основните предизвикателства, които отборите имаха за задача да решат, бяха свързани с четири основни теми – Мобилността като услуга, Следващото поколение спирки и маршрути на градския транспорт, Улеснено паркиране и ползване на паркомясто, както и Нуждата от въвличане на гражданите във взимането на транспортните решения.

В дните преди финала всички участници имаха възможност да обсъдят идеите си с различни ментори с експертиза в информационните технологии, градската мобилност, зеления преход и умните технологии.

В деня на финала отборите бяха оценявани от експертно жури с представители на Асоциация за развитие на София, DXC Technology, Столична община, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за градска мобилност, Националното сдружение на общините в Р. България и Регионалния хъб на Европейския институт за технологии КИК Климат.

Те оцениха проектите на база четири критерия: Приложимост на проекта, Оценка на съдържанието, Техническо изпълнение и Презентация и защита.

На първо място в хакатона журито класира отбор DayOff с тяхната идея ПаркИт, използваща трениран изкуствен интелект, за да направи улеснено паркиране в реално време като изчислява места за паркиране чрез използване на вече инсталирани камери на ЦГМ по улиците. Второ място беше присъдено на G-Force с идеята им за мобилно приложение Sofia Commute за закупуване и презареждане на билети и карти за градския транспорт с възможност за интегриране със съществуващи системи на СО и ЦГМ. Третото място журито отреди за отбор 1D с идея за платформа с интерактивни карти, която отразява градското преживяване за пешеходци, ползващи градския транспорт, за подобряване на прилежащата инфраструктура.

Наградният фонд за първите три отбора, който е на обща стойност от 15 000 лв., бе предоставен от DXC Technology.

Наградата на публиката, осигурена от Асоциация за развитие на София, присъдена чрез гласуване на повече от 1230 човека онлайн, отиде при ученическия отбор VEMNS Kinetics, които предлагат прототип на кинетична плочка, която при натиск произвежда електричество, чрез използване на електромагнитен генератор, а произведената енергия може да бъде запазена в батерия или да се използва за транспорт.

Асоциация за развитие на София даде и една поощрителна награда от 500 лв. на отбор Chaika app от Бургас за крауфсорсинг приложение за достъп до култура и избор на маршрути на хора с двигателни увреждания.

DXC Technology също предостави поощрителна награда от 500 лева за ученически отбор RANO за приложение InSofia, сбор от информация за града – услуги, маршрути от велосипеди, места с ремонти, задръствания; информацията може да се подава от граждани или да се събира от градски институции.

Наградите бяха връчени от Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси и здравеопазване на Столична община, и представители на DXC Technology.

Ако желаете да гледате цялостния финал на хакатона "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност" и да се запознаете подробно с всички проекти, можете да го направите тук.

Хакатонът е част от поредица в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива Иновативни градски дейности (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Той е и част от Програмата на Регионалния хъб на Европейския институт за иновации и технологии КИК Климат.