Общинските болници благодарят на дарителите си

Лекарите от общинските многопрофилни болници благодарят на всички свои дарители – физически лица, фирми и организации, които вече са откликнали и предоставят на медиците индивидуални предпазни средства или апаратура за работа с болни от COVID-19. 

До момента във Втора МБАЛ – София са дарени маски, шлемове, защитни костюми, предпазни очила, ръкавици. Освен това е получена и важна за работата на медиците техника – флексибилен видеоларингоскоп, електронен термометър, респиратор, кръвно-газов анализатор, както и система за онлайн наблюдение на пациенти "Чек Пойнт". Сред даренията има дори кафемашина и кафе за работещите денонощно медици в отделението за пациенти с коронависрус COVID-19. А роденият във Втора МБАЛ столичанин Митя Атанасов е донесъл 33 опаковки пробиотик за персонала на COVID-19 – отделението, разказа директорът на болницата доц. Стефан Узунов. Той благодари и на всички, които до момента са помогнали на лечебното заведение: „Универсал К” ООД, Иво Христов Петков, Антон Ивайлов Маринов, Столична колегия на БЛС,  „Болкам груп” ООД,  д-р Светлин Недков Цонев,  „Ай Ес Джи Би Джи” ЕООД, Емил Петров Тренев, „Сдружение Лайънс клуб София – Витоша България”,  „Вега Медикъл” ЕООД, Община „Люлин” и  Община „Сердика”. Специални благодарности на "Оренда", която закупи обдишващ апарат за Втора МБАЛ.

В друга от общинските болници – Четвърта МБАЛ – даренията се набират в две сметки, едната от които е в онлайн платформата Хелп Карма. Всички средства се използват за закупуване на защитни средства за медицинските екипи и оборудване на отделението, определено за работа с болни от коронавирус – съобщи директорът на болницата доц. Аркадий Иванов, който благодари от сърце на всеки, откликнал на призива за финансова помощ за лечебното заведение.

30 медицински легла, доставени от Германия, са дарени на Пета МБАЛ, където се подготвя отделението за пациенти с COVID-19. Сред големите спомоществуватели на болницата е фирма "Озон Ентертеймънт", която е закупила материали и техника. Столичната колегия на Българския лекарски съюз също е осигурила част от необходимите защитни средства за персонала на болницата. 

Най-големият дарител на Университетската Първа МБАЛ е Сдружение "Мистериите на траките",  което е внесло по сметката на общинската болница 5 000 лв. – съобщи проф. Цветомир Димитров, директор на лечебното заведение. Физически лица и фирми са сред останалите дарители, които внасят средства по сметката на болницата или предоставят необходима апаратура и лични предпазни средства за медиците, които ще работят в подготвеното отделение за пациенти с коронавирус.